НОВИНИ

Какво показва разследването за падналия самолет в Гърция?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:00, 18.07.2022
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Гърция протестира официално пред Сърбия и Украйна, защото не е била информирана своевременно за наличието на товар с муниции на борда на украинския самолет, който се разби край град Кавала в събота.

Оказа се, че машината Антонов-12 е превозвала над 11 тона военна продукция, произведена в Сърбия. В пратката е имало минометни снаряди и учебни мини.

Самолетът избухна в пламъци и се взриви при удара в земята в царевични полета. Загина целият осемчленен украински екипаж. По-рано пилотът е съобщил за проблем с двигателя и е получил разрешение за аварийно кацане в Кавала. След разговора обаче връзката със самолета е била загубена.

Украински товарен самолет с 8 души на борда се разби край Кавала

"Самолетът гореше още преди да се разбие. Имаше огромна експлозия при удара в земята, огнено кълбо, като от атомна бомба. След това последваха още 20 или 30 експлозии", споделя мъж.

Гръцкото външно министерство връчи на украинския посланик протестна нота за необходимостта Атина да бъде известена предварително за естеството на товара на падналия самолет. Протест се изразява и пред сръбската страна.

Гръцките власти отцепиха района на катастрофата и по-късно забраниха движението на хора в околните полета до отстраняване на отломките и неизбухнали боеприпаси. Населението в кризисния периметър e призовано да не отваря врати и прозорци.

В деня след катастрофата във въздуха се е носел бял прах. Последвалите тестове не са открили токсични вещества и рискове за общественото здраве. В неделя сръбският министър на отбраната заяви, че товарът на борда е военна продукция, произведена в Сърбия.

Самолетът е излетял в събота вечерта от Ниш, крайният получател на пратката е било Министерството на отбраната на Бангладеш. Белград категорично отхвърли медийни спекулации, че самолетът е превозвал оръжия за Украйна.

Гръцките опозиционни партии обвиниха консервативното правителство, че не е предоставило публична информация за товара и призоваха за продължаване на разследването. Гръцката прокуратура е предприела действия, телата на украинския екипаж ще бъдат подложени на съдебно-медицинска експертиза.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сагата "Златен век" продължава: От инициативен комитет "Лозенец" настояват за събаряне на небостъргача
Сагата "Златен век" продължава: От инициативен комитет "Лозенец" настояват за събаряне на небостъргача
Жеги и пожари в Европа: Температурни рекорди във Великобритания и Франция
Жеги и пожари в Европа: Температурни рекорди във Великобритания и Франция