НОВИНИ

Сагата "Златен век" продължава: От инициативен комитет "Лозенец" настояват за събаряне на небостъргача

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:17, 18.07.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Сагата със сградата "Златен век" продължава. От инициативния комитет "Лозенец" настояват за събаряне на небостъргача, след като преди дни Върховният административен съд отказа да разгледа иск на компанията "Артекс", че строежът е допустим. Аргументът е, че с това трябва да се занимават други институции. Фирмата строител излезе с позиция, че отхвърлянето на иска им не означава, че разрешителното за строеж, което е с валидност до 2024 година, вече няма тежест.

Кметът на района и представителите на инициативния комитет "Лозенец" се обърнаха към институциите, след като съдът отказа да се занима с казуса. Те настояват за бързи и координирани действия, които да решат съдбата на небостъргача.

"Това, което би трябвало да се случи или да се състави акт, което трябва да стане със съдействие на Столичната община за приемане на конструкцията и да се въведе в експлоатация, или ДНСК да се позове на издадени вече актове, че строежът е без разрешение и да се пристъпи към премахване на цялата сграда или части от нея", заяви Борис Милчев, общински съветник.

"Това е вододел, ако оставим тази сграда се дава ясен знак на всички инвеститори с тарикатски намерения да правят същото", допълни общинският съветник Борислав Игнатов.

Преди дни ВАС отказа да разгледа иска на фирмата, че строежът е допустим. В мотивите обаче се казва, че разрешението за строеж на "Златен век" не е загубило правното си действие.

От позицията на фирмата става ясно и че грубият строеж е завършен, като така издаденото разрешение вече е реализирано.

"Истината е, че това което ВАС заявява е, че ние не сме използвали правилния ред на защита, а не че нямам валидно разрешително, чета, че съдът е постановил, че сградата е незаконна, това е толкова невярно и такова спекулиране, че ако още се повтаря хората ще помислят, че е истина, но по-голяма лъжа от това няма", каза още арх. Пламен Мирянов.

От Дирекцията за национален строителен контрол се запознават с последното решение на съда, очаква се и тяхната позиция по казуса "Златен век".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С човек по-малко на терена Септември победи Хебър в дербито на новаците
С човек по-малко на терена Септември победи Хебър в дербито на новаците
Какво показва разследването за падналия самолет в Гърция?
Какво показва разследването за падналия самолет в Гърция?