НОВИНИ

Нови правила за влизане в България, от днес са в сила и европейските ковид сертификати

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:10, 01.07.2021
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Нови правила за влизане на територията на България. Държавите ще бъдат разделени на три зони - червена, оранжева и зелена. В същото време влиза в сила и т.нар. Ковид сертификат.

На летище София проверката на европейския цифров сертификат тече бързо, по думите на пътниците.

Сертификатът показва дали пътуващият е ваксиниран или е преболедувал. Всички гранични пунктове у нас трябва да са снабдени с устройства - таблети за разчитане на QR кода.

Вчера се оказа, че на много места те все още не са доставени. Софтуерът би трябвало да е инсталиран едва снощи. Инструкциите за употреба пък се четат днес от служителите на РЗИ.

Не е ясно на какво се дължи това забавяне в подготовката. При невъзможност да се използва таблетът, служителите ще проверяват данните на сертификата ръчно. Ще бъдат назначени допълнително хора, които да помагат на здравния контрол. Но търсенето на тези хора стартира от днес.

От днес влиза в сила и нов начин за влизане в страната. Въвеждат се зони в зависимост от броя на заразените и положителните проби в съответната страна.

В зелената зона режимът е най-облекчен. В оранжевата е малко по-строг. На случаен принцип ще се тестват и хора със сертификати. Идващите от червена зона изобщо няма да бъдат допускани в страната. Информацията ще бъде обновявана веднъж седмично, в съответствие с данните, които предоставя Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията. Ако обаче в някоя страна има рязко влошаване на епидемичната обстановка, това ще се случва по-бързо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наш боксьор остана без виза за Токио в последния момент
Наш боксьор остана без виза за Токио в последния момент
Проверяват се 97 сигнала за купуване на гласове, вече има двама задържани
Проверяват се 97 сигнала за купуване на гласове, вече има двама задържани