НОВИНИ

Нови протести обмислят жители на Каравелово заради бавното възстановяване на инфраструктурата

bnt avatar logo
от БНТ
17:04, 15.04.2023
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Нови протести след празниците обмислят жители на Каравелово, което е сред пострадалите от наводнението в Карловско села. Причината - мудното възстановяване на инфраструктурата.

Повече от седем месеца след водното бедствие все още има неразчистени дворове. Заради влагата пък много от хората не могат да започнат ремонт на домовете си.

От местната власт признават, че основните ремонтни дейности се бавят заради тромавите процедури.

Тонове пясък, вместо стопанство с животни и насаждения – след водната стихия така изглежда имотът на Николай и Блага в село Каравелово.

"От Коледа до днес абсолютно нищо не се промени - купчините си стоят. Абсурд е да го изрина този пясък. Това даже с багери и самосвали трябва да се рине с дни. Аз даже и техника да имам, няма къде да го закарам този пясък и септичната яма ми е зарита, нямаме и тоалетна и баня - е така я караме вече 7 месеца и половина", казва Николай Бойчев.

"Вече забравих да се надявам - чакаме, чакаме, чакаме - резултати никакви. Ето - реката постоянно се вдига нивото", допълва Благовестка Юрукова.

А реката е на метри от дома им. И според тях заплашително вдига нивото си.

"Трябва да се свали наново нивото на коритото понеже в момента е твърде високо. В момента е най–високо от близките 7 месеца насам, тъй като, ако завали дъжд за два дена, пак ще залее селото", тревожи се Николай Бойчев.

Хората настояват речното корито спешно да бъде коригирано.

"То е над метър и половина по–високо от оригиналното, т.е. това затапва дренажа на подпочвените води, хората не могат да си направят адекватно ремонтите", разказва Албена Бонева.

"Аз мисля, че няма и да изсъхнат. Като завали дъжд и вънка е мокро. Защото скъсаха машините кабели, вънка е светкавици, фойерверки, цялото село ни гледа", недоволна е Благовестка Юрукова.

До момента от дарителската сметка на общината за пострадалите семейства са разпределени общо 1 млн. 800 000 лв., а за възстановяване на уличното осветление и няколко улици, общината е получила от държавата 9 млн. лева.

"Но това е по груби сметки една шеста от необходимата ни сума даже една седма бих казал. До края на година ще ни трябват поне 35 - 40 млн. лева, за да можем да възстановим петте мостови съоръжения и да започнем изграждането на новите речни корита. Ако имаме това финансиране, ще се справим ", смята кмета на Карлово Емил Кабаиванов.

Според общината, основните ремонтни дейности се бавят заради тромавите обществени поръчки.

"Ако се промени законът в бъдеще и се приеме, примерно, след бедствия - процедурите да могат да бъдат намалени наполовина, да съкратим поне наполовина сроковете, сега вече щяхме да имаме за 2/3 от обектите избрани изпълнители", допълва кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Заради бавното възстановяване на пострадалите села, хората готвят нови протести още след Великден.

"Ние нееднократно сме излизали на протест, в края на сметка, нещо което изобщо не ни влече, но ще отидем и на жълтите павета", казва Албена Бонева.

На последното правителствено заседание за област Пловдив бяха отпуснати 18,6 млн. лева за аварийно-възстановителни дейности. Очаква се по-голямата част от тази сума да бъде за наводнените карловски села.

Репортер: Деница Торньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ян Непомнящи спечели петата партия срещу Лижън и отново поведе в битката за световната титла по шахмат
Ян Непомнящи спечели петата партия срещу Лижън и отново поведе в битката за световната титла по шахмат
Астън Вила удари Нюкасъл и са намеси в битката за топ 4
Астън Вила удари Нюкасъл и са намеси в битката за топ 4