НОВИНИ

Германия изключва и последните си три атомни електроцентрали

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:11, 15.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Очаква се днес Германия да изключи и последните си три атомни електроцентрали. Страната заяви желанието си за отказа от ядрената енергия през 2002, аварията в АЕЦ "Фукушима" през 2011 година обаче ускори този процес. Целта на този ход е преминаване към по-зелена икономика и опазване на климата. Войната в Украйна обаче промени нагласите по темата в германското общество.

В Берлин днес са предвидени две шествия - противниците на ядрената енергия ще празнуват - ще бъде сложен край на битка, която продължава 60 години.

Другото ще протестира срещу изключването на оставащите три работещи атомни електроцентрали в Германия. След полунощ комплексите "Изар 2", "Некарвестхайм 2" и "Емсланд" ще спрат работа. Това е част от амбициозния "зелен" план на най-голямата икономика в Европа за преминаване към възобновяеми енергоизточници.

До 2035 година електроенергията в Германия трябва да се добива именно от тях. И ако допреди година обществото по-скоро подкрепя инициативата, то войната в Украйна промени ситуацията.

Трите ядрени централи трябваше да бъдат затворени през декември 2022, но решението беше отложено за април заради опасенията от недостиг на електроенергия, след като Берлин се отказа от руските газови доставки. Сега германците са все по-разделени.

"Не става дума за идеологическа спекулация, става дума за реалната опасност, която представлява тази атомна електроцентрала, както и всички такива съоръжения по света. Ето защо мисля, че е много важно Германия постепенно да се откаже от ядрената енергия. Надявам се това да бъде сигнал и за други държави", заяви Луис Херман, Граждански форум срещу атомната енергия.

"Мисля, че това е огромно бедствие, грешка, която Германия прави, защото сме в уникална позиция - в Европа и света. Ядрени електроцентрали продължават да се строят в технологично развити държави. Така че има нови реактори с подобрени параметри за безопасност, които ще са приложими за и без това сигурните германски съоръжения. И, ако се добави и климатичният контекст, спирането на централите категорично не е добро решение", допълни Торстен Даме, Гражданска инициатива в подкрепа на атомната енергия.

Ситуацията се усложнява и от факта, че до 2038 година Берлин планира да затвори и въглищните си електроцентрали.

Германия обаче изостава по отношение на възобновяемите енергийни източници и за да постигне собствените си цели ще трябва да ускори процеса по изграждането и въвеждането в експлоатация на вятърни и фотоволтаични паркове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъжд на Великден - вижте къде ще вали
Дъжд на Великден - вижте къде ще вали
Денислава Глушкова даде преднина на България срещу Турция на „Били Джийн Кинг къп“
Денислава Глушкова даде преднина на България срещу Турция на „Били Джийн Кинг къп“