НОВИНИ

Нови специалности в училищата в Благоевградска област

bnt avatar logo
от БНТ
21:04, 23.04.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

След броени месеци завършващите 7-и клас ученици и техните родители трябва да направят важен избор: кое училище и каква специалност да изберат. Учебните заведения са готови с план-приема за следващата година. Много гимназии обявиха и нови специалности, за да обучат и подготвят нужните на бизнеса кадри.

Интериорни дизайнери и техници в мебелното производство ще обучават от следващата учебна година в Професионалната лесотехническа гимназия в Банско.

"В Банско, в Разлог има много предприятия, които произвеждат мебели и търсят непрекъснато кадри за мебелното производство. Липсват кадри, които ние можем да обучим, защото ние имаме база и специалисти", каза Елена Гюмова, директор на Професионална лесотехническа гимназия "Н. Вапцаров" в Банско.

Още в края на миналата година училищното ръководство е провело срещи с представители на бизнеса. Сключили са договор с една от най-големите мебелни фирми в Разлог. Там учениците ще провеждат учебната си практика в 11-и и 12-и клас.

"Затова те ще получават съответно заплащане за работата, която извършват, а в 8-и, 9-и и 10-и клас дуалната форма на обучение осигурява стипендия на учениците всеки месец по 50 лева", каза още Елена Гюмова.

В други сфери обаче бизнесът напомня, че липсата на кадри е съществен. Такъв сектор в Благоевград е хлебопроизводството, заяви хлебопроизводителят Димитър Бакалов:

"Идваха и говорихме с текстилния комбинат. Имаше една паралелка, идваше госпожата и говорихме. Обаче, при мен се работи предимно нощна смяна, тя не може да прати ученик под 16 години нощна смяна на работа. Просто много е прекъсната връзката между образованието и бизнеса".

От Регионалното управление на образованието обясниха, че в някои сфери има пренасищане на кадри, други пък са непривлекателни за учениците, затова държавният план-прием след седми клас се подготвя много внимателно.

"Така, че накрая да се получи – да има интерес от страна на учениците, те да са достатъчно, да се предложи онова, което е привлекателно, атрактивно, интересно за тях и така, че бизнесът да убеди ученици, родители във възможностите, които ще им бъдат предоставени", заяви Методи Попов, Регионално управление на образованието – Благоевград.

В Благоевградска област тази година малко над 3000 седмокласници ще кандидатстват за гимназиите.

Репортер: Антония Сукалинска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Танцът на мигриращите птици в Китай
Танцът на мигриращите птици в Китай
Кирил Милов не успя да защити европейската си титла по борба
Кирил Милов не успя да защити европейската си титла по борба