НОВИНИ

Политически престрелки между ГЕРБ и ПП-ДБ за съдбата на първия управленски мандат

Николай Минков
от Николай Минков
20:00, 23.04.2023
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Слушай новината

Престрелки между ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" за съдбата на първия управленски мандат. След като вчера Бойко Борисов постави въпроса за бюджета като ключов за съставяне на кабинет, днес от ПП и ДБ го призоваваха, ако не може да изпълни мандата, да го върне с аргумента, че те имат план за редовен кабинет с втория мандат. Заплита ли се възелът около съставянето на редовно правителство и обезпечаване финансите на държавата.

ГЕРБ да не обвързва бюджета с подкрепата за правителство, заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев, ден след като Бойко Борисов призова парламентарните партии да решат как да се спасят парите на държавата - чрез вдигане на данъци, рестрикции на харчовете или чрез теглене на нови дългове.

"Бюджетът не трябва да е залог за съставяне на редовен кабинет. Ние много ясно сме заявили, че ще работим по бюджета и ще подкрепим бюджет с 3% дефицит, без увеличение на данъците. На база проектът, който служебният кабинет пусна, се видя, че това е абсолютно възможно. Вчера на пресконференцията видяхме каква е реакцията на старата политика към това предложение на служебния кабинет - или да се орежат всички социални разходи, или да се вдигнат данъците, а не да се търсят резервите и спестяванията там, където ги има, и да се открият грешките в тези сметки. Това е старият начин на водене на политика, който направи от България една латиноамериканска държава. Ние правителство, което ще води такава политика, няма да подкрепим и затова ясно сме казали, че няма да подкрепим първи мандат и правителство с участието на ГЕРБ", обясни Асен Василев - съпредседател на "Продължаваме Промяната".

Напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ за първия мандат - ще има ли редовно правителство

От ГЕРБ обясниха защо искат политическа подкрепа за бюджета и защо според тях той се превръща в основата за сформирането на правителство.

"Защото бюджетът определя визията за развитието на една държава. На база на параметрите на този бюджет става ясно, че ние трябва да изтеглим заем, който ще достигне до 2025 г. до 70 млрд. лв. Или това са близо 33% от БВП на страната. Някой дава ли си сметка как се овладяват тези процеси. Тези процеси според мен се овладяват единствено и само с едно стабилно правителство, което има ясна визия, ясна политическа ориентация и ясни цели. Това е. За съжаление, "Продължаваме Промяната" на този етап отказват да дадат своята подкрепа за такова едно правителство и отговорността ще бъде тяхна, ако България бъде тласната към шести поредни безсмислени избори", заяви Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов призова лидера на ГЕРБ, ако не знае как да реализира първия мандат, да го върне, с мотива, че от коалицията имат визия за съставяне на правителство.

"Той иска ние предварително да се обвържем с някакъв мандат към него. Или предлага правителство, или връща първия мандат и да не ни поставя условия, преди да е върнал мандата. Разбира се, че ще преговаряме с ГЕРБ, ако това го интересува. Но ще го направим в парламента под прожекторите и пред камерите", каза Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България", лидер на ДСБ.

Атанас Атанасов: Имаме план как да действаме, бихме помогнали на Борисов

Снимки: БТА/Архив

А Асен Василев уточни, че при провала на първия мандат са готови да излъчат състав на кабинет и обясни на каква подкрепа ще разчитат:

"Ще разговаряме, ако дойде вторият мандат при нас, с абсолютно всички политически сили. Включително и с ГЕРБ, с ДПС, с БСП, с "Възраждане", с ИТН".

От ГЕРБ предупредиха "Продължаваме Промяната" и ДБ да не разчитат на тяхната подкрепа за втория мандат, ако провалят първия.

"Ако няма правителство с първия мандат, няма да има правителство и с втория мандат. Защо да ги подкрепим? Нима те са първа политическа сила, нима те имат по-добри експерти от ГЕРБ, нима те са по-добри управленци от ГЕРБ, защо да ги подкрепим? Ако няма правителство с първия мандат, няма да има правителство и с втория мандат", каза още Теменужка Петкова.

Следващата седмица ще стане ясно дали ще продължат лидерските срещи в опит за сближаване на позициите по съставяне на правителство и по параметрите на бюджета.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА се върна на върха в Първа лига след минимален успех като гост на Пирин
ЦСКА се върна на върха в Първа лига след минимален успех като гост на Пирин
Повдигнаха обвинение на мъжа и жената, превозвали мигранти в линейка
Повдигнаха обвинение на мъжа и жената, превозвали мигранти в линейка