НОВИНИ

Бюджет 2023: Ще подкрепят ли партиите предложението на служебния кабинет (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
20:00, 22.04.2023
Чете се за: 08:40 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Рекордният дефицит, заложен от служебния кабинет в проектобюджета на държавата от 6,4% за тази година, взриви политическото пространство. От ГЕРБ призоваха лидерите на парламентарните партии да изразят ясна позиция по обявените от служебния кабинет параметри в план-сметката. Бойко Борисов заяви, че от това зависи и съдбата на бъдещ редовен кабинет. От коалиция ПП-ДБ заявиха, че приоритет е бюджета и че поддържат ГЕРБ за 3-процентен дефицит. Не закъсняха реакции от "Възраждане" и "Има такъв народ".

Заложеният в проектобюджета рекорден дефицит от 12 млрд. лева, незапомнен от времето на Жан Виденов, пренареди дневния ред на политиците. Въпросът за съставяне на кабинет остана на заден план пред този как да се избегне все по-очертаващата се дългова криза, да се свие дефицитът до 3%, за да покрием изискванията за влизане в еврозоната и на каква икономическа и социална цена. В консервативния вариант на проектобюджета служебният кабинет обмисляше връщане на ДДС в някои сектори, за да се удържи дефицитът на по-ниски нива и дори да се обложат с еднократен данък свърхпечалба фирмите. Вчера от бизнеса предложиха да бъде 100% дивидента на държавните фирми да бъде пренасочен към бюджета.

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов обясни защо не могат да се орежат социалните политики и тези по доходите, за да се постигне по-нисък дефицит и предупреди партиите да не залагат нови харчове.

"Знаете, че на база решения на парламентите от миналата година огромна част от разходната част е ясна. Повече от нея не може да се мърда и аз призовавам депутатите изключително консервативно да подходят. Това, което ще предложим, е да се увеличат пенсиите с 12%. 10% да се увеличат заплатите в държавната администрация, но само на администрациите, които през 2022 г. не са качвани и да продължи политиката по качване доходите на учителите", заяви министър Стоянов.

Очертаващият се рекорден дефицит и неизбежните непопулярни мерки за неговото овладяване предизвика остра реакция от страна на ГЕРБ.

"Две години веселата компания на "Промяната" поръчваше и сега дойде сметката. И като дойде сметката, дядо ми казваше - иху, иху и накрая - тихооо. И сега изведнъж е тихо", каза Делян Добрев от ГЕРБ.

Три варианта за решаване на бюджетния пъзел описа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов:

"Вдигане на данъци. Ако това не се направи и остане 6,4 дефицитът, забравяте за еврозоната. Честито на "Възраждане". Няма да правят референдум. С този показател еврозона няма. Второто лечение се казва Симеон Дянков - постна пица. Затягане на колана. Рязане на разходи. Ако и това не се направи, отиваме на трети вариант - никоя партия не поема отговорност за тези бакии да се оправят. Догодина стават от 12 на 30 млрд., по-догодина 70 млрд."

ГЕРБ: Изискват се трудни политически решения

Борисов поиска отговор от всички лидери на парламентарни партии кой вариант избират. Според него от решенията им ще зависи и съдбата на бъдещия кабинет.

"Аз искам от лидерите - 6,4 ли е дефицитът, вдигат ли се данъци, тегли ли се нов дълг. Това е лидерски отговор. Кой за кое е и за какво е. И около това мнозинство ще се направи правителство. Честно е преди да се състави правителство лидерите на всяка партия да изкоментират бюджета и да кажат какво ще гласуват. Това е честно. Въобще за разлика от колегите, аз така съм и възпитан и устроен, да не се вглеждам в миналото, защото ще се спънем още утре в настоящето. Или правим с ПП и ДБ, или трябва партиите да се произнесат и всички съвместно, поне за месец, за 2 или 3 да се направи правителство, което да измъкне държавата от калта", каза още Бойко Борисов - председател на ГЕРБ.

Съпредседателят на ПП Асен Василев откри две големи грешки в план-сметката на служебния кабинет.

"Първата е, че по ПВУ са заложени да се направят всички разходи - 100% разходите, а да получим 0% от приходите. Това е грешка от 2 млрд. 881 млн. лв. Втората грешка е, че не е заложено да се съберат 100% дивидент от държавните предприятия. Това е грешка от 1 млрд. 720 млн. лв. Само с тези две грешки бюджетният дефицит намалява с над 4,5 млрд. лв. и пада на 3,6%", обясни Асен Василев.

Асен Василев откри две големи грешки в план-сметката на служебния кабинет

При разглеждане на проектобюджета перо по перо Василев е сигурен, че дефицитът ще бъде свит още.

"Останалите 0,6% ще бъдат намерени и така ще имаме дефицит 3% без да се намали нито с 1 лев нито една заплата, нито една пенсия, заложена от служебния кабинет. Както и преди съм казвал - пари има за всички, ако не се краде", заяви Василев.

А акад. Николай Денков обясни защо според втората парламентарна сила е непродуктивно да се обвързват в едно бюджет, законодателна програма и съставяне на правителство.

"За нас е важно първо да бъде приет бюджета. Второ, да тръгне гладко законодателната програма и третото - вече подготовката за някакъв вид правителство. Трите задачи ако се окомплектоват в едно, може да се окаже нерешима задачата, както стана с миналото НС, защото то не успя да изпълни нито една от трите задачи. Така че в момента нашият подход беше - нека да стартираме първите два - бюджета и законодателството и да си осигурим време, за да можем да преговаряме за правителство", коментира Денков.

Николай Денков: Да си осигурим време, за да можем да преговаряме за правителство

Не закъсня и реакцията на "Възраждане". Във Варна лидерът на партията прогнозира, че няма да бъде съставено редовно правителство, а България няма да влезе във валутния съюз.

"С този дефицит трябва да забравим за каквото и да било влизане в еврозоната за следващите няколко десетилетия. Това са екзотични, вредни идеи и най-важното - експерименти, на фона на много тежкото състояние на публичните финанси в държавата", посочи Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане".

Костадинов: С този дефицит трябва да забравим за еврозоната

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов написа във Фейсбук, че няма нужда от нови избори, а от правилни решения:

"България не се нуждае от нови избори. Не се нуждае и от популистко управление. Нуждае се от стабилен редовен кабинет с голяма смелост и силна воля, който да обърне сегашната драматична тенденция... Правилните действия, според мен, не включват увеличение на данъците. Не включват и отказ от еврозоната за десетилетия напред, а включват реформи в публичния сектор и ограничаване на астрономическия ръст на разходите...".

Слави Трифонов: Лошото управление на държавните финанси през 2022 г. дава своите отровни плодове

От ДПС засега запазват мълчание, а БСП свиква в понеделник своя съвет по финанси, за да обсъдят предложения проектобюджет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Абу-Муслим Амаев пред БНТ: Много се радвам, че донесох медал за България
Абу-Муслим Амаев пред БНТ: Много се радвам, че донесох медал за България
Абу-Муслим Амаев спечели бронзов медал за България от европейското по борба в Загреб
Абу-Муслим Амаев спечели бронзов медал за България от европейското по борба в Загреб