НОВИНИ

Президентът на БФ Борба пред БНТ: Тази година световното в Белград е най-важното

президентът борба бнт година световното белград важното
bnt avatar logo
от БНТ
19:36, 23.04.2023
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на БФ Борба Христо Маринов даде интервю пред БНТ, в което анализира представянето на родните състезатели по време на европейското първенство, където те завоюваха общо 11 медала.

Пред нашата камера Маринов сподели, че е горд от представянето на родните борци и допълни, че най-важното състезание за тази година си остава световното първенство в Белград през септември, което ще дава квоти и за Летните олимпийски игри в Париж 2024.

"Поздравявам всички наши шампиони и медалисти и искам да им кажа, че се гордеем с тях. До колкото разбрах от 40 години не е имало подобен успех с 11 медала и се надявам последният от тях също да бъде златен. През миналата година също направихме фурор с 10 медала", започна Маринов.

"За тази година световното първенство в Белград е най-важно, защото то е олимпийска квалификация. Трябва да извоюваме максимален брой квоти, за да се готвят нашите състезатели на спокойствие за Олимпийските игри в Париж през 2024-а година. Олимпийските игри са главната цел. Дано нашите състезатели да са здрави и след няколко месеца отново да покажат на какво са способни и да вземат квоти за Париж", сподели още президентът на БФ Борба.

Христо Маринов говори още и за това колко важно е присъствието в националния отбор на натурализирани състезатели като Абу-Муслим Амаев и Семен Новиков, които донесоха на България бронзови медали от европейското първенство в Загреб.

"Класиците се представят много добре и не говоря само за спечелените медали. Вижда се едно израстване при някои от по-младите момчета, което е обнадеждаващо, защото ще трябва да разчитаме на тях в следващия олимпийски цикъл. Задачата на Абу-Муслим Амаев и Семен Новиков е да печелят медали за България, но покрай тях се надяваме и младите да израстват", заяви Маринов.

Запитан дали страната ни има шанс да приеме европейско или световно първенство по борба, Маринов заяви: "Въпросът е дали министерството би подкрепило подобен проект, тъй като той ще изисква финансиране и организация"

Накрая ръководителят на БФ Борба даде своята прогноза и за финала в категория до 97 кг на класически стил, в който Кирил Милов се изправя срещу Артур Алексанян.

"Кирил е готов да вземе своя реванш. Дано днес да е неговия ден. Алексанян е бил побеждаван много пъти и дано следващото му поражение да бъде срещу нашия борец", завърши Христо Маринов.

Битката на Маринов за златния медал не пропускайте да гледате НА ЖИВО по БНТ 3 и онлайн тук.

Цялото интервю гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинение на мъжа и жената, превозвали мигранти в линейка
Повдигнаха обвинение на мъжа и жената, превозвали мигранти в линейка
Барселона прекъсна сушата си без гол в Ла Лига и надви минимално Атлетико Мадрид
Барселона прекъсна сушата си без гол в Ла Лига и надви минимално Атлетико Мадрид