НОВИНИ

"Европейци": Защо военен от Велико Търново замени армията с ноктопластиката?

bnt avatar logo
от БНТ
14:45, 23.04.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Как офицер от Велико Търново замени армията с козметичен салон? В "Европейци" ви разказваме за компания от Пловдив, развила ноктопластиката като сравнително нова за страната ни професия и накарала не само военни, но и адвокати да сменят професията си.

Гледайте целия епизод на "Европейци" ТУК

Вече 30 години Емилия Динкова управлява компания, която произвежда професионални продукти за ноктопластика. В началото не предполага, че тази възможност ще се хареса на доста хора.

"Започнах в междублоковото пространство на един голям блок. Помещението беше може би 12 квадрата, където започнахме да предлагаме услугата. След това тези хора, които проявяваха интерес, им предлагахме оборудване, а за да започнат работа, им предлагахме обучение", казва тя.

Така създават обучителен център, в който около 150 души годишно получават нова професия. Сред курсистите е и бивш офицер, преподавател от Велико Търново, предсрочно произведен в звание подполковник. Само три години преди да се пенсионира, Николай Киров напуска армията и влиза в козметичния салон.

"Дори не бях чувал, че има ноктопластика, аз си мислех, че всичко е един обикновен маникюр, оформяне на естествените нокти. Сега имам най-хубавата професия. Това е най-веселият начин да се изкарват пари", казва той.

Днес компанията на Емилия Динкова произвежда и собствени продукти, а за купуване на необходимата техника получава близо 700 000 лв. по няколко европейски проекта - финансиране, с чиято помощ реализират идеите си за зелена икономика.

"Част от финансирането беше за специална машина, която да ни даде възможност да предоставяме на пазара пълнители за козметични продукти", обясни Емилия.

Така спестяват 80% от пластмасата в опаковките. Зелената идея развиват и в продуктите си, като влагат в тях предимно натурални съставки. А в подбирането на точните рецепти, през последните години се включват и синът, и дъщерята на Емилия.

Репортер: Деница Торньова

"Гледайте още от Европейци" ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Звездни гости в предаването "Арена спорт" - 23.04.2023 г.
Звездни гости в предаването "Арена спорт" - 23.04.2023 г.
Общобългарски поход за мир и неутралитет започна в София (СНИМКИ/ВИДЕО)
Общобългарски поход за мир и неутралитет започна в София (СНИМКИ/ВИДЕО)