НОВИНИ

Мандат с много неизвестни: Какви са позициите на партиите в 49-ото Народно събрание?

Александър Марков
от Александър Марков
13:45, 23.04.2023 (обновена)
Чете се за: 05:55 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

В края на политическата седмицата равносметката изглежда така: ГЕРБ искат правителство, подкрепено от двете големи коалиции. План Б - ще търсят по-широкоспектърна подкрепа - от останалите парламентарни групи. ПП-ДБ искат правителство с втория мандат, за което ще водят разговори с всички останали. Така важно е какви са позициите на четирите групи: "Възраждане", ДПС, БСП и "Има такъв народ".

Поредният патов парламент оставя много малко място за маневри на първите две коалиции.

Третата парламентарна сила - "Възраждане", която има 37 депутати, запазва последователната си позиция, изразена още в предизборната кампания. Самостоятелно управление. Формацията на Костадин Костадинов дори вече обяви готов състав на Министерския съвет.

"Възраждане" при президента: Политическата стабилност е важна, но да не е на всяка цена

След консултациите при президента Румен Радев четвъртата сила ДПС, която има 36-ма депутати, посочи, че "засега не влиза в новото мнозинство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ заради подхода на двете коалиции: липса на диалог. Лидерът на партията Мустафа Карадъй посочи обаче, че явно ДПС трябва да влезе във властта, за да ни приемат в еврозоната и Шенген. По-рано се обяви за опозиция на оформящото се ново мнозинство между първите две сили.

Карадайъ при президента: Явно трябва ДПС да е във властта, за да влезем в Шенген и еврозоната

БСП с 23-мата си депутати няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ, а ако ПП-ДБ отправят покана към тях, ще свикат партийните си органи за решение. Според лидера Корнелия Нинова, правителство на малцинството с плаващи мнозинства би било несигурно и непредвидимо.

БСП: Бюджетът е приоритет. Ако ни поканят на разговори за МС, ще се допитаме до членовете си

Партията, върнала се в парламента, ИТН - с 11 депутати - също обяви готовност да сформират редовно и самостоятелно правителство, макар да виждат най-логичният вариант за кабинет като коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Лидерът на ПГ Тошко Йорданов посочи, че партията е готова на диалог с всички останали.

ИТН: Политически отговорно е да има кабинет, ние ще сме опозиция

По всяка вероятност президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС тази седмица, след което започват да текат 7 дни, в които ГЕРБ да върнат мандата изпълнен или не.

Втори ден на консултации за кабинет: "Възраждане", ДПС, БСП и ИТН разговаряха с президента

Според преподавателя по конституционно право доцент Наталия Киселова президентът Румен Радев може да проведе още един кръг консултации преди да завърти конституционната рулетка:

"По отношение на връчването на първия и евентуално по отношение на връчване на втория проучвателни мандати, няма изрично предявен срок, в който държавният глава да го направи, а по-скоро има срок, след като вече е връчен мандат на кандидат, посочен от първата или втора ПГ, кандидатът има 7-дневен срок, в който да представи структура и състав на правителство. Вие казахте, че консултациите са приключили. Ако, обаче, внимателно прочетем Конституцията, не е пречка държавният глава, разбира се, веднага може да връчи проучвателен мандат на кандидат, посочен от ГЕРБ, но е възможно и да проведе още един рунд консултации или отново да покани първата и втората, тъй като около тях е завръзката евентуално за правителство. Конституцията е дала възможност на президента да бъде, от една страна, инициатор, но, от друга страна, да даде време и на ПГ да осъзнаят положението, в което се намираме. Времевият хоризонт зависи от темпото, с което ще бъдат връчвани мандатите, тоест ако ние станем свидетели през предстоящата седмица на първи връчен мандат, между 1 май и Гергьовден можем да видим дали ще има възможност за формиране на правителство около ГЕРБ. Ако те не успеят, възможно е президентът да направи още един кръг консултации и след това да връчи на "ПП-ДБ". И вече оттам насетне часовникът ще започне да цъка много по-бързо, защото процедурата се ускорява и в седемдневен срок след неуспешен опит от страна на втората по численост ПГ президентът ще трябва да определи трета. Теоретично това е възможно да приключи до края на май-началото на юни и Конституцията предвижда след два месеца избори".

Утре се очаква да стане ясно кога президентът ще връчи първия мандат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Русев: Целта ми сега е участие на Олимпийските игри
Ангел Русев: Целта ми сега е участие на Олимпийските игри
Ансамбълът ни зае пето място във финала с 5 обръча на Световната купа в Баку
Ансамбълът ни зае пето място във финала с 5 обръча на Световната купа в Баку