НОВИНИ

Напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ за първия мандат - ще има ли редовно правителство

Николай Минков
от Николай Минков
12:10, 23.04.2023
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежение между ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" за съдбата на първия управленски мандат.

След като вчера Бойко Борисов постави въпроса за бюджета като ключов за съставяне на кабинет, днес от ПП и ДБ го призовават, ако не може да изпълни мандата, да го върне.

А те имат план за редовен кабинет.

От ГЕРБ-СДС контрираха, че ако няма правителство с първия мандат няма да има и с втория.

"ГЕРБ трябва да отидат при президента с кандидат-премиер, който да получи мандата за съставяне на правителство, аз не мога да разбера защо Бойко Борисов пита нас. Той трябва да даде отговор, той е първата политическа сила, която трябва да има план по какъв начин ще реализира този мандат. Да си изпълни конституционното задължение - или предлага правителство, или връща първия мандат и да не ни поставя условия, преди да е върнал мандата. Той иска ние предварително да се обвържем с някакъв мандат към него. Разбира се, че ще преговаряме с ГЕРБ, ако това го интересува. Но ще го направим в парламента под прожекторите и пред камерите", заяви пред БНТ Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България", лидер на ДСБ.

"Ако няма правителство с първия мандат, няма да има правителство и с втория мандат. Просто няма нито един разумен аргумент, на база на който ние да подкрепим правителство с втория мандат, така че ПП и ДБ непрекъснато обясняват как няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ, как няма да подкрепят правителство с участието на ГЕРБ. Кажете ми един смислен аргумент има ли за това ние да подкрепим втория мандат? Защо да ги подкрепим? Нима те са първа политическа сила, нима те имат по-добри експерти от ГЕРБ, нима те са по-добри управленци от ГЕРБ, защо да ги подкрепим", коментира Теменужка Петкова, ГЕРБ-СДС.

"Ние много ясно сме заявили, че ако дойде вторият мандат при нас ние ще излъчим състав на кабинет с много ясни политики, които и в самата предизборна кампания обяснихме. Искаме България да е европейска държава. И всичките тези средства, които виждаме в бюджета, да не стигат до малко на брой фирми, да стигат до всички фирми и до всички хора и се вижда, че това е напълно възможно и устойчиво във времето. Това ще е третата година, в която ние ще провеждаме такъв тип политика и ще имаме бюджетен дефицит 3% или по-малко", заяви Асен Василев, съпредседател на ПП.

Василев поясни, че от коалицията "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" ще разчитат на всички политически сили, които искат България да се движи в тази посока, да подкрепят тези политики.

"Ще разговаряме, ако дойде вторият мандат при нас, с абсолютно всички политически сили. Включително и с ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане", "Има такъв народ", с всички политически сили в Народното събрание, за да може да получим подкрепа за тези политики", каза още Асен Василев.

Вижте още в прякото включване на Николай Минков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионката Онс Жабер под въпрос за турнира от сериите 1000 в Мадрид следващата седмица
Шампионката Онс Жабер под въпрос за турнира от сериите 1000 в Мадрид следващата седмица
Стилияна Николова спечели златен медал, бронз за Ева Брезалиева на финала на обръч на Световната купа в Баку
Стилияна Николова спечели златен медал, бронз за Ева Брезалиева на финала на обръч на Световната купа в Баку