НОВИНИ

Двама национални шампиони в състезанието по правопис на английски език Spelling Bee

Цанка Николова
от Цанка Николова
11:28, 23.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Двама са националните Spelling Bee Junior шампиони. В оспорвана битка на знания в Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee те победиха останалите 22-ма ученици от първи до четвърти клас от цялата страна. Състезанието се проведе в няколко кръга, а учениците трябваше да спелуват различни по трудност английски думи. БНТ подкрепя Националното състезание по правопис на английски език за седма поредна година.

Зад успеха на правилното спелуване стоят много труд, упоритост и дисциплина, но зад блестящото представяне се крият и някои тайни.

"По принцип някога е трудно, някога е лесно, ама има много тайни и не знам как да ги разкажа", каза Кристиян, ОУ "Д-р Петър Берон", Пловдив.

И макар да беше най-малкият сред участниците, първокласникът Кристиян не отстъпваше пред останалите. А за най-любопитните направи компромис и леко открехна завесата за своята подготовка.

"Слагам ги по срички и тогава ги запомням така в главата ми", допълни Кристиян.

"Вкъщи е по-лесно, защото тук се изисква повече концентрация и си пред публика и пред жури и те е страх да не сгрешиш", заяви Даяна, НУ "Димитър Благоев", Стара Загора.

Въпреки страха от грешките - и Даяна, и останалите се впускат в това предизвикателство и показват завидни умения, дори за големите.

"Научавайки думичките в Spelling Bee, те научават и думите, както се изписват и това им помага на по-горен етап да усъвършенстват правилно лексиката", коментира Татяна Стоилова, учител в ОУ "Св. св. Кирил и Методий", Костенец.

"Тази година имаме повече от 8 000 участници в състезанието. Това за нас е много сигурен знак, че децата искат да учат и когато им се предоставят такива възможности, те ги приемат с огромно удоволствие и желание", заяви Валя Завялова, програмен директор във фондация "Корпус за образование и развитие - КОРПлюС".

И може да сме сигурни в едно - Spelling Bee тренира мозъка на малките пчелички, а така усвояват умения и за научаване на нови езици, и за успешно представяне в други области.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александра Пехливанова стана ученическа световна вицешампионка по шахмат
Александра Пехливанова стана ученическа световна вицешампионка по шахмат
Евакуират българи от Судан
Евакуират българи от Судан