НОВИНИ

Втори ден на консултации за кабинет: "Възраждане", ДПС, БСП и ИТН разговаряха с президента

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:11, 21.04.2023
Чете се за: 10:15 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев проведе консултации за излъчване на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание с "Възраждане", ДПС, БСП и "Има такъв народ". Държавният глава открои като важна задача пред новия парламент освен да излъчи редовно правителство, но и да приеме бюджет за тази година. Той призова депутатите да приемат също законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост и приемането ни в Шенген и еврозоната.

Държавният глава отбеляза, че с нарастване на парламентарната тежест на "Възраждане" расте и отговорността им, защото има да се наваксва много от несвършеното от предишните парламенти.

"Необходимо е всяка една политическа сила да даде свой принос за решаване на проблемите в страната. Извън въпроса за властта в 49-ото Народно събрание ние очакваме този парламент най-малкото да приеме бюджет, за да се гарантира финансовата стабилност на страната. Знаете вече, че първите две политически сили излязоха със законодателна програма, която фиксира определени приоритети в законодателната дейност, затова и моят въпрос към вас е как виждате вие като времева рамка работата на този парламент, обвързана с раздаването на мандатите", попита Радев.

Президентът уточни, че до края на април може да имаме резултат за предоговаряне на условията за въглищните централи.

Важен акцент за "Възраждане" е да се задвижи въпроса с провеждане на референдум в подкрепа на българския лев.

"Преди да говорим за съставяне на правителство трябва да говорим за приоритетите на България от гледна точка на българския национален интерес. За нас преди всички е нужно запазването на българската финансова независимост, на българската валута. За нас е важно България да бъде максимално дистанцирана от конфликта в Украйна, за нас е важно да започнем предоговаряне на отношенията с нашите европейски партньори, за да не допуснем неравнопоставени отношения, както видяхме, че бяхме принудени да търпим такива заради вноса от Украйна", каза Костадин Костадинов.

"Възраждане" при президента: Политическата стабилност е важна, но да не е на всяка цена

Той заяви, че са готови да управляват.

"За третия мандат от кого ще потърсите подкрепа Ние търсим подкрепа единствено и само от българския народ. Дали очаквам да получа третия мандат? Ние го искаме, дали ще го получим зависи само от президента. Готови ли сте с министри? Да, още в предишния състав на НС бяхме готови със състав. Вижте всяка политическа сила трябва да е готова със състав на кабинет", каза Костадинов.

Президентът подчерта, че първият транш от 2,7 млрд. лева по ПВУ е използван за социални плащания и държавата трябва да го възстанови и използва по предназначение.

"Служебното правителство, от което се очакваше да направи само избори успя да внесе и да договори Плана за възстановяване и миналата година ние получихме първият транш от 2,7 млрд. лева, които обаче отидоха за социални плащания и сега задачата става още по-тежка, защото те трябва да се извадят и да се вкарат наново в инвестиции за модернизация на страната, където им е мястото. Служебното правителство успя миналата година да договори всички десет оперативни програми, така че парите са гарантирани", каза Радев.

Костадинов: Готови сме да говорим с всички, но не срещаме разбиране от другите политически сили

В началото на срещата с ДПС Румен Радев припомни, че на предишните консултации в 48-ото НС Карадайъ се е оказал прав, като е посочил, че в процентно съотношение партиите в новия парламент ще постигнат същия резултат. Мустафа Карадайъ подчерта необходимостта от диалог между политическите сили.

"В момента се оформя едно мнозинство в Народното събрание от първите две политически сили. В разговора ни направихме оценка на подхода и начина на оформянето. Ние казахме, че засега ние не сме част от това мнозинство заради подхода- липсата на диалог. Този подход нас ни поставя в естественото ни място, след като не сме част от него, засега да бъдем опозиция на това мнозинство", каза Карадайъ.

Карадайъ при президента: Явно трябва ДПС да е във властта, за да влезем в Шенген и еврозоната

Според Мустафа Карадайъ първите две политически сили отново тикат страната към предсрочни избори и си прехвърлят отговорността кой ще е виновен за това.

"Да надскочим личното и партийното си его в името на обществените интереси, решаването на проблемите на хората. Какво значи това? Че с разум и отговорност чрез диалог да оформим едно мнозинство в НС, чийто дневен ред да бъде дневният ред на обществото, на хората и да излъчим един редовен кабинет, чийто дневен ред да бъде дневният ред на обществото", каза Карадайъ.

ДПС: Чрез диалог и разум може да оформим отговорно мнозинство в НС още с първия мандат

За БСП най-важната задача сега е приемането на закона за държавния бюджет. Според Корнелия Нинова не е задължително бюджетният дефицит да бъде ограничен до 3% и посочи, че в големи европейски страни това правило не се спазва.

"Бюджет на първо място, който да отразява всички тези приоритети, които без бюджет няма как да се случат. Всичко останало е преливане от пусто в празно, хвърляне на прах в очите на хората и демонстрация на дейност, която няма да доведе до резултат. Нямаме право повече на това. Политическата нестабилност води до задълбочаване на икономическата криза, на социалните проблеми, на инфлация и т.н.", каза Нинова.

БСП при президента: Бюджетът е приоритет. Ако ни поканят на разговори за МС, ще се допитаме до членовете си

Нинова отново отправи критика към президента Радев, за това, че служебното правителство не внесе бюджет в предишния парламент.

"Ако бюджетът беше внесен и всички тези десет милиарда, това бяха претенции внасяни официално за допълнителни разходи калкулирано над 10 млрд., ако това беше се случило в момента дефицитът щеше да бъде много по-висок, реалния дефицит, отколкото всички тези държави, които вие изброихте в момента като максималният беше 7,5%", каза Радев.

Според Нинова отговорност на първите две политически формации е да излъчат редовно правителство.

"Не бихме подкрепили правителство на ГЕРБ. С "Продължаваме Промяната", ако ни се предложи на нас да участваме в някакво правителство, ще си направим вътрешно- партийното допитване както знаете и каквото каже партията", каза Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова: Първите две политически сили носят отговорност за успешната формула на управление

ИТН обявиха, че ще са опозиция на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"Каква е вашата степен на принадлежност към идейното обединение ГЕРБ- СДС, ПП-ДБ и вие как се вписвате в това размито множество и разбира се това е важният въпрос за усилията за съставяне на правителство. Защото знаем, че България има нужда от работещ парламент, от редовно устойчиво правителство с ясни приоритети, дългосрочни цели и ангажименти и отговорност към тяхното постигане", каза Радев.

ИТН пред президента: Политически отговорно е да има кабинет, ние ще сме опозиция

"Отговорно е да има кабинет. Защото поне ще може да се опита да се справи с проблемите, които са пред страната. Що се отнася до това новосфирмиращо се мнозинство ГЕРБ-СДС-ПП- ДБ ние сме опозиция на тази конфигурация. Ние ще бъдем опозиция, ако те продължат да се съберат заедно, което е тяхно право, разбира се", каза Тошко Йорданов.

Според ИТН, ако няма редовно правителство, не трябва да се приема бюджета на страната.

Тошко Йорданов: Ако се стигне до трети мандат, сме готови да предложим правителство

След като днес приключиха консултациите в следващите дни президентът Румен Радев трябва да обяви кога ще връчи на ГЕРБ-СДС първия проучвателен мандат за излъчване на правителство.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море надви Ботев във Враца с голове през второто полувреме
Черно море надви Ботев във Враца с голове през второто полувреме
Берое победи за втори път Шампион 2006 и се класира за финала в женското баскетболно първенство
Берое победи за втори път Шампион 2006 и се класира за финала в женското баскетболно първенство