НОВИНИ

Повдигнаха обвинение на мъжа и жената, превозвали мигранти в линейка

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:42, 23.04.2023
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинение и задържа за 72 часа мъжа и жената, които бяха заловени снощи да превозват 23 нелeгални мигранти с линейка. Бежанците са влезли у нас от Турция. В района на Стара Загора са натоварени в специалния автомобил. От МВР днес дадоха подробности за този канал, като заявиха, че наблюдават лавинообразно покачване на опитите за незаконно преминаване на границата ни, но повечето биват осуетени.

23-ма мигранти в линейка: МВР с подробности за схемата на трафикантите

Линейката с бежанците, сред които и три непълнолетни момчета от Афганистан, се озовава на метри от полицейското управление в пловдивското село Труд снощи след преследване по магистралата с патрул на МВР.

"В рамките на 10 минути следва заграждане на селото от допълнителните сили от трето районно, шесто, СПС, "Сигма", както и от РУ-Труд. 10 минути по-късно са задържани мъжа и жената. За тях се знае, че са криминално проявени - за кражби, наркотици", заяви старши комисар Васил Костадинов, директор на ОД на МВР-Пловдив.

Линейката вече е бракувана, но се изяснява как двамата задържани софиянци са се снабдили с нея.

"Все още има такива линейки, ползват се, изоставени са. Не всички са регистрирани надлежно дори. Следим ги изключително внимателно. Залавяме ги и ги спираме безопасно. Повече от спиранията имаме оперативна информация, по която действаме. По отношение на тази линейка, освен оперативната информация, хората вътре са били достатъчно много, за да направят впечатление и на преминаващи от там други граждани, които са сигнализирали също, че се движи такова МПС по магистралата", заяви Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи.

След поредна гонка: Задържаха нелегални мигранти в линейка край село Труд

Афганистанските граждани, които са искали през столицата да стигнат до сръбската граница, са били разпитани като свидетели и вече са настанени в миграционния център в Любимец. По данни на МВР ежедневно опит да влязат у нас правят поне 500 бежанци. От началото на годината мигрантският натиск към страната се е увеличил с над 40 процента.

"На границата се пропускат по-малко хора, въпреки че опитите нарастват, и то нарастват лавинообразно", допълни Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи.

Според вицепремиера с поне една-трета от отпуснатите от Европа 600 милиона евро за охрана на външните граници на съюза приоритетно трябва да се подпомогне българо-турската граница:

"Вярвам, че ще отидем още по-далеч и накрая ще стигнем до изграждането на солидна ограда, такава, каквато има в Гърция, със средства отпуснати от комисията".

Разговори за финансовата рамка предстоят във вторник с представители на еврокомисията. Тепърва заедно с Европол ще се действа и по отношение на борбата с каналджиите и трафикантите, работещи на територията на цяла Европа, каза още Демерджиев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политически престрелки между ГЕРБ и ПП-ДБ за съдбата на първия управленски мандат
Политически престрелки между ГЕРБ и ПП-ДБ за съдбата на първия управленски мандат
Президентът на БФ Борба пред БНТ: Тази година световното в Белград е най-важното
Президентът на БФ Борба пред БНТ: Тази година световното в Белград е най-важното