НОВИНИ

Украйна попълва армията си с жива сила

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:21, 23.04.2023
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Русия съобщи, че е завзела нови територии в битката за Бахмут. През изминалата нощ най-малко пет руски ракети са поразили цели в украинския град Харков и околностите му, включително цивилни сгради, посочват местните власти. На този фон Украйна продължава да мобилизира годни за военна служба, разказва репортаж на германската телевизия ZDF от Одеса.

За новата си армия Украйна вече не може да разчита единствено на действащи войници и доброволци. Олександър е начело на военен патрул, който търси годни за мобилизация в Одеса. Той е инженер и е бил привлечен в армията миналата година. Изискванията към мобилизираните са нараснали, включително заради постъпващото модерно западно въоръжение.

"Армията търси адекватни мотивирани хора без антисоциално поведение. Основно от средите на средната класа. Трябва да са физически здрави и с добро образование", заяви Олександър - украински военен.

Изключенията за мъже на възраст за военна служба са малко.

"Ако сте баща на три деца, ако трябва да се грижите за болен човек или имате професионални причини, може да поискате отсрочка. Трябва да представите и съответните документи, които го доказват. В този случай няма да служите", каза Наталия Хюмейнюк - говорителка на украинската армия.

По улиците на Одеса групата на Олександър среща мъж, годен за военна служба. Самоличността му е записана и до седмица той трябва да се яви във военното окръжие. Там ще бъде преценено дали Серхий да бъде мобилизиран. Той е самонает:

"Едно е да подкрепяш армията с пари, но не съм сигурен дали мога да убия човек. Психически не съм подготвен за това, но ще видим. Мисля за моето семейство, само аз изкарвам пари, не знам как ще се оправят без мен".

Серхий няма основания за възражения, той е здрав и има две деца, така че отиването му на фронта е практически сигурно. 354 000 руски и украински войници са били убити или ранени от началото на войната преди 14 месеца, сочат данни в документи на американското разузнаване, публикувани в интернет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА осъществи обрат срещу Черно море и се върна на победния път в НБЛ
ЦСКА осъществи обрат срещу Черно море и се върна на победния път в НБЛ
ЦСКА се върна на върха в Първа лига след минимален успех като гост на Пирин
ЦСКА се върна на върха в Първа лига след минимален успех като гост на Пирин