НОВИНИ

Нови трусове в коалицията заради меморандума на ПП-ДБ - ще има ли избори 2 в 1?

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:24, 21.02.2024
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
прошка борисов петков вече съдят
Слушай новината

Трус в некоалицията, заради меморандума на ПП-ДБ, в който се настоява Николай Денков да е и външен министър. В документа се предлага и механизъм за избор на ръководствата на регулаторите.

  • Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов документът е неприемлив и показва, че избори 2 в 1 са логичен завършек на некоалицията.
  • От ПП-ДБ отговориха, че документът не е ултиматум, а основа за преговори.

Бойко Борисов е учуден, че меморандумът не е съгласуван с ГЕРБ-СДС преди да бъде обявен пред медиите. Определи го като незряла политическа практика. Според него подобен документ трябва да се подготви от работна група с представители от двете страни и когато е готов, да се подпише от лидерите.

"Мария Габриел по телефона ми прочете първите няколко изречения. Спрях я, защото нататък не ме интересува. Постът външен министър е единственият, единственото министерство, за което ГЕРБ навремето се е преборил, направил компромис, за да има с втория мандат правителство и Денков да е премиер. За мен от това, което са написали - първите 10 реда - тях ми ги прочетоха, изборите 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на тази некоалиция", посочи лидерът на ГЕРБ.

Борисов се възмути, че предлагат правила за смяна на регулаторите девет месеца след старта на правителството.

"Във време, в което те усилено сменят регулатори, този подход вече не е незрял, този подход е арогантен", каза той.

Иронично, Борисов нарече изключително щедро предложението, което им правят от ПП-ДБ.

"Това е всичко друго, но не принципи. Всичко друго - да поделим с Кирил Петков държавата на две. Да загърбим парламентаризма, да загърбим опозицията, да си разделим за следващите 7 години 50 на 50 всичко", заяви Борисов.

Кирил Петков уточни, че техните предложения не са разбрани правилно.

"За съжаление, за никакъв подарък и делкане на регулаторите, както чух такива изкази, защото ако отиде на втора страница, даже на трета - казва се ясно: "страните се отказват от излъчване на кандидати с ярък политически профил, даваме възможност на граждански профил и се слага нарочна проверка за интегритет". Реално какво се случва - реално трябва да се откажем от контрол. Този меморандум не е ултиматум", казва Петков.

От ПП-ДБ предлагат да се излъчат екипи от юристи, които да обсъдят внимателно меморандума. Подчертаха, че документът е покана за преговори към ГЕРБ-СДС.

"Виждам, че всички си съсредоточават вниманието върху кадровите въпроси, но това не е основното. Основното е преди ротацията да седнем на масата на преговорите без никакви червени линии и да си изясним политиките оттук нататък, които ще упражняваме заедно през следващите най-малко 9 месеца", изтъкна Атанас Атанасов -съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

От ГЕРБ не се съгласиха с уточненията.

"Не мисля, че е покана за преговори, а по-скоро опит за саботаж на преговори", каза Тома Биков.

ПП-ДБ получиха остри критики от ДПС.

"Някой иска да си делне държавата по един много екзотичен начин мога да кажа: Видяхме, че колегите обичат да се бутат в регулаторите. Няма нищо за хората. Има само делкане на служби, делкане на прокуратура, делкане на съд, делкане на Антикорупционна агенция. Ние ще се противопоставим с това, че няма да подкрепим това делкане, съгласно конституцията, където има блокираща квота от 160 гласа. ние в делкане няма да участваме", каза Делян Певески.

БСП отново призоваха за оставка и за избори две в едно.

"Това е меморандум на позора на ПП и ДБ - партиите, които щяха да изчегъртват ГЕРБ, които арестуваха Борисов, щяха да сменят модела на управление, сега предлагат на същия модел и на Борисов 50% от държавата. На второ място, това е меморандум-самопризнание, че тази сглобка съществува единствено , за да си разпределя постове", заяви Корнелия Нинова, председател на БСП.

Как ще приключи поредният трус в некоалицията, ще видим в следващите дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Алкарас към своите фенове: Благодаря за подкрепата
Карлос Алкарас към своите фенове: Благодаря за подкрепата
Трима юноши на Левски подписаха първи професионални договори с клуба
Трима юноши на Левски подписаха първи професионални договори с клуба