НОВИНИ

Новият доклад на "Фрийдъм хаус": Демокрацията в България продължава да се влошава

новият доклад фрийдъм хаус демокрацията българия продължава влошава
bnt avatar logo
от БНТ
16:42, 28.04.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Демокрацията в България продължава да се влошава, сочи новият годишен доклад на американската фондация "Фрийдъм хаус", която следи развитието на демокрацията в бившите социалистически страни в Източна Европа и бившия Съветски съюз.

От доклада, озаглавен "Антидемократичният обрат", става ясно, че политическите лидери в Европа и Евразия подкопават институциите, отхвърлят демократичните правила и подкрепят алтернативни механизми за авторитарно управление. Най-силно отстъпление в последната година е отбелязано в Унгария и Полша.

България (58), Румъния (57), Хърватия (54) и Полша (60) са "полуконсолидирани демокрации". Оценките отразяват процента демокрация, като колкото по-близо до 100 са те, толкова по-демократични са страните. Унгария (45) е минала в категорията на "хибриден режим", където са и страните от Западните Балкани, Украйна, Молдова и Грузия.

"Фрийдъм хаус" понижава оценката за работата на съдебната система в България заради "притеснения за политизацията на прокуратурата, липсата на отчетност за нередности при работата на полицията и прокуратурата и дискриминационно отношение към граждани роми по време на пандемията от COVID-19".

Правосъдието е една от седемте категории, наблюдавани от фондацията. Останалите критерии, по които "Фрийдъм хаус" оценява страните, са състоянието на демократично управление, изборния процес, гражданското общество, независимостта на медиите, местното самоуправление и корупцията. В последните пет години оценката на България пада от 62 до 58, което я доближава до хибридните режими.

"Отличниците" в региона са Естония (84), Словения (81), Латвия (80), Литва (78), Чехия (76) и Словакия (72), които са оценени като "консолидирани демокрации".

Пълния доклад може да прочетете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският съюз настоява за единни ваксинацонни сертификати
Европейският съюз настоява за единни ваксинацонни сертификати
Здравната комисия одобри на първо четене искането за внос на руската ваксина "Спутник V" (ОБЗОР)
Здравната комисия одобри на първо четене искането за внос на руската ваксина "Спутник V" (ОБЗОР)