Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Новият шеф на Агенцията по горите: Нарушенията стават със знанието на горските

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:26, 27.06.2021
Чете се за: 06:32 мин.
У нас
Слушай новината

Незаконната сеч и нарушенията на териториите на горите могат да станат само със знанието на горските. Това каза в предаването "Денят започва с Георги Любенов" новоназначеният изпълнителен директор на Агенцията по горите Александър Дунчев.

"Няма как да се извърши нарушение в горите, без знанието, може да не е участието, на горските, защото в България имаме 3200 служители по горите, общински, държавни, частни. Те охраняват по около 10 хиляди декара един човек, това е предостатъчно да се извършва качествен контрол и той се извършва на практика", обясни Дунчев.

По думите на шефа на Изпълнителната агенция, върху служителите на горските стопанства има натиск.

"Със сигурност има случаи при които част от нарушенията се прикриват поради политически или корупционен натиск и пощата ми е залята от писма на колеги, които им пишат - ние не смеем да напишем един акт, не смеем да атакуваме нарушителите, защото просто ни се обаждат и ни плашат с уволнение", обясни Дунчев.

По думите му, въпреки допуснатите нарушения обаче, е мит че българските гори намаляват. Напротив, те се увеличават твърди горски номер едно.

Според него, българската гора през последните 50 - 60 години нараства по площ въпреки всичко, нараства по запас. Само през последните пет години, площта на българските гори е нараснала с 500 000 дка. Според Дунчев основната причина за това са самозалесилите се земи, изоставени от хората през последните 20 - 30 години.

Данните на изпълнителната агенция показват, че на година гората нараства с 14 млн. кубика, а се секат между 7 - 8 млн., с незаконния добив около 9 млн.

"Официалната статистика е, че нарушенията за последните пет години спадат, въпросът е защо хората имат чувството, че нещо се случва в българската гора, защо имат чувство че се изсича", пита Дунчев. И отговаря - според него това чувство се насажда, не само у нас, но и в световен мащаб заради акциите по опазване на горите и противодействие на климатичните промени.

Освен прикриването на нарушенията, според Дунчев има и друга причина за спада на нарушенията, а именно повишаването на обществения контрол.

Според горския не трябва да се наказват най-строго тези, които са хванати в незаконна сеч, а да се търсят виновниците - поръчителите. Да се санкционират кметове и други отговорни за допускането на сечта.

"Тези хора на терен са изпълнителите, те не са виновниците, виновниците са отгоре, ние трябва да търсим къде е вината за тези нарушения", казва Дунчев.

Той представи и схемата, по която най-често се краде дървесина.

"Реално, кражбите от горите са ощетяване като качество, добили сме хубава строителна дървесина, изписали сме ги като дърва за огрев, тоест плащаме на горското или на кмета два пъти по-малка цена и това са реалните нарушения. Отделните незаконни сечи не са ни най-големия проблем, най-големият проблем е че се краде жестоко, краде се с тези всички машинации и манипулации", обясни Дунчев.

"Повечето търгове за дърводобив са нагласени, ако проверите ще видите, че няма наддаване, защо няма наддаване, защото всички фирми са се разбрали, всички фирми играят заедно и всъщност обществото и бюджета губи от това", коментира още горски номер 1.

Освен с промяна в законите, незаконния дърводобив може да се спре и чрез създаването на пълна система за прозрачност. По този начин обществото ще е това, което ще спре кражбите.

"Топ приоритет ни е да създадем система за прозрачност, топ приоритет ни е всичко което се случва в горите да е прозрачно, за да можем да включим обществения контрол. Вътре системата е така де каже пробита, икономически обвързана, няма как отвътре да изчакаме тази система да се оправи", каза Дунчев.

Най-сериозни са нарушенията когато се правят в старите гори, тези над 100 години.

"Те са най-ценните гори, те пазят водата, те пречистват въглеродния двуокис, борбата с климатичните промени, там обаче и кражбите са най-лесни защото там дървета са големи, отчитането на едно такова дърво 50 см директно води до печалба 200 - 300 лева", обясни горският.

По думите му, за справяне с този проблем служебният министър на земеделието вече е издал заповед за намаляване на официалната сеч в тези гори с 30%.

Друг проблем е сечта в земеделските земи, където стопаните имат пълно право да секат. В същото време горите в тези земи вече са достигнали до 10 на сто от всички горски масиви в страната.

Дунчев опроверга и информацията, че българската дървесина се изнася основно. По думите му, точно обратното - износът на дървесина е много малък и повечето от дървета се преработват в България. Причината българските преработватели да искат забрана на износа е че по този начин ще свалят цената на дървесината.

Предстои и национална инвентаризация на горите, която ще бъде извършена от външни експерти, каза още Дунчев.

Вижте още в репортажа:

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Втори регион в Австралия е в локдаун заради Делта варианта на COVID-19
Втори регион в Австралия е в локдаун заради Делта варианта на COVID-19
Днес е Международен ден за борба с диабета
Днес е Международен ден за борба с диабета