НОВИНИ

Британският здравен министър подаде оставка след любовна афера

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:18, 27.06.2021
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Великобритания има нов здравен министър, след като скандал коства поста на досегашния. Мат Ханкок подаде оставка за неспазване на санитарните правила срещу COVID-19. Причината - снимки в пресата, на които се вижда да целува своя сътрудничка, в момент когато в страната са в сила строги ограничения за гражданите. Мястото на Ханкок ще заеме бившият министър на финансите Саджид Джавид.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок - ключова фигура в действията на правителството срещу пандемията, обяви, че подава оставка, защото е нарушил ограниченията срещу коронавируса.

Той беше подложен на натиск да се оттегли, след като като гръмна афера с негова подчинена. Таблоидът "Сън" публикува снимки от 6 май, на които Ханкок се целува със своята сътрудничка Джина Коладанджело в Министерството на здравеопазването. Ханкок съобщи за оставката си във видео, публикувано в Туитър.

"Разбирам огромните жертви, които всеки в тази страна направи, които вие направихте. Тези, които създават правилата, следва да ги спазват и затова трябва да подам оставка".

В писмо до министър-председателя Борис Джонсън Ханкок посочва, че последното нещо, което иска, е личния му живот да отвлича вниманието от усилията за излизане от ковид кризата.

В отговор Джонсън заяви, че съжалява за оставката му и обяви, че назначава Саджид Джавид за здравен министър. Последният вече е бил в кабинета на Джонсън, но като финансов министър. Той се оттегли от правителството през февруари 2020 г, след като отхвърли искането на премиера да уволни екипа си от съветници. Джавид беше и министър на вътрешните работи.

Въпреки оставката на Ханкок, тече проверка дали сътрудничката му Джина Коланджело е била правомерно назначена, съобщава говорител на "Даунинг стрийт" 10.

Ханкок и Коланджело се познават от студентските си години в Оксфорд. И двамата са семейни с по три деца. Според британски медии, Ханкок е напуснал съпругата си Марта, слагайки край на 15-годишен брак, което подхрани нови слухове, че може би връзката му с Коланджело е сериозна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори тур на местните избори във Франция
Втори тур на местните избори във Франция
Тежки наводнения в Русия, стотици са евакуирани
Тежки наводнения в Русия, стотици са евакуирани