НОВИНИ

Първи изцяло машинен вот в Благоевград: Какви са взетите мерки?

bnt avatar logo
от БНТ
21:28, 26.06.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Периодична дезинфекция и проветряване на помещенията, това са част от мерките за намаляване на риска от разпространение на коронавируса по време на частичните местни избори утре в Благоевград. В деня на вота общински служители ще следят да няма струпване на много хора пред секциите. Членовете на СИК пък ще отговарят за дезинфекцията на машините, на които ще се упражнява вота.

Над 1300 са членовете на секционни комисии в община Благоевград, които ще работят на изборите тази неделя. От общинската избирателна комисия нямат яснота колко от тях са ваксинирани или преболедували. Надяват се хората, които през следващите дни ще се откажат от местата си в секционните комисии заради заболяване или поставяне под карантина, да са малко.

"За статистиката да кажем, че от 1365 членове, колкото е бройката в община Благоевград, с вчерашна дата сме сменили 56. Наивно е да мислим, че вирусът си е отишъл и че няма да има проблем с не ваксинирани и не преболедували членове на комисиите, но оставам на съвестта на всеки да спазва правота на дистанция и дезинфекция. Дано това да са същите хора в огромната си част, които са провели избора на 4 април и се надяваме да бъдат защитени от коронавируса чрез ваксина", каза председателят на ОИК Благоевград Мартин Бусаров.

Отговорност на хората в секционните комисии ще бъде в деня на изборите да следят за спазване на всички противоепидемични мерки вътре в помещенията за гласуване.

"Секцията е господар на това, което се случва в секционното помещение. Естествено отговорност на секционната комисия е да дезинфекцира, да поддържа чисто и естествено да дезинфекцира и осигури безопасност на избирателите, така че докосвайки машината, да няма проблем с пренасяне на заразата. Нашите указания по време на обученията бяха не да се чисти самия тъчскрийн на машината и смарт картите, а да се следи строго за дезинфекция на ръцете на всеки избирател, който влиза и упражнява своя вот преди получаване и след получаване на картата", обясни Бусаров.

От общината в Благоевград са подсигурили всички необходими санитарни материали за изборните секции.

"Ще имаме оставени в секционните комисии на входовете допълнителен брой предпазни маски, за да може гражданите, които са си ги забравили, да получат такава и това да не е повод да не влязат да гласуват разбира се. Ще има лица във всяко едно място за гласуване, които ще отговарят именно за дезинфекцията на външните части на местата за гласуване. Поставени са вече в част от местата за гласуване указателни табели за вход и изход. Там където са големите места за гласуване, наистина с повече от 1 секция, ще има вход и изход със съответните разграфени за това позиции", обясни секретарят на община Благоевград Мария Захова.

На частичните избори за кмет в община Благоевград няма да има подвижна СИК за хора с увреждания. Поставените под карантина, които са заявили желание да упражнят правото си на вот, ще разберат в петък дали ще могат да гласуват от домовете си.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жулиан Алфавил спечели откриващия етап на Тур дьо Франс
Жулиан Алфавил спечели откриващия етап на Тур дьо Франс
4200 лв. ще струва всяка една от новите машини за изборите
4200 лв. ще струва всяка една от новите машини за изборите