НОВИНИ

Турция започна изграждането на "Втори Босфор"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:27, 26.06.2021
10101
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри официално строежа на нов канал при Истанбул, който ще бъде алтернатива на претоварения Босфор. Спорният мегапроект с прогнозна стойност 15 милиарда долара трябва да свърже Мраморно и Черно море. Според някои оценки реалната му цена ще бъде 65 милиарда долара.

Започна изграждането на първия мост над бъдещия канал, който ще бъде прокопан през сушата на Истанбул. Общо шест моста трябва да превърнат турския мегаполис в град на две морета. Каналът с дължина 45 километра, ширина 275 метра и дълбочина 21 метра трябва да бъде завършен за седем години, според властите изцяло с турски капитали.

Президентът Ердоган заяви, че днес се открива нова страница в развитието на Турция и посочи необходимостта от алтернатива на силно натоварения Босфор. През 30-те години на миналия век оттам са минавали 3000 кораба годишно, при 45 000 сега. Прогнозите до 2050-а година са за 78 000 кораба годишно.

"След като не можем да затворим Босфора за преминаването на кораби, издигнахме идеята за изграждането на нов канал като решение на все по-натоварения трафик", каза Ердоган.

Русия се тревожи, че бъдещият канал няма да се регулира от Конвенцията от Монтрьо от 1936-а година. Тя ограничава преминаването през Босфора на бойни кораба на страни извън Черноморския регион.

Вътрешни критици изтъкват високата цена, последиците за водните ресурси на мегаполиса и за деликатната екосистема. Прокопаването на канала ще засегне и тектоничните разломи под Истанбул. Според опозиционния кмет Екрем Имамоглу осем милиона души ще се окажат в нещо като сеизмично-рисков остров между двата канала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първо в БНТ: Вижте изследователския кораб, който ще плава до Антарктида
Първо в БНТ: Вижте изследователския кораб, който ще плава до Антарктида
Съпругата на загиналия пилот с въпроси към министъра на отбраната
Съпругата на загиналия пилот с въпроси към министъра на отбраната