НОВИНИ

Жители оплакват жертвите на нападението с нож във Вюрцбург

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:53, 26.06.2021
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Жителите на германския град Вюрцбург са в шок след вчерашното нападение с нож на 24-годишен сомалиец с три жертви и петима ранени в тежко състояние. Атакувани с изключителна агресия бяха случайни хора в магазини и банков офис. Полицията обезвреди извършителя с изстрел в бедрото и в момента го разпитва, за да установи мотивите му.

Със запалени свещи и цветя на мястото на трагедията жителите на Вюрцбург изразяват солидарност с близките на жертвите и оцелелите от кървавия акт. Сред загиналите на централния площад барбароса е малко момче и единият от родителите му.

"Както виждате, все още се просълзявам, въпреки че не познавам никого от пострадалите", сподели Кристел Дуса.

Според очевидец нападателят е скандирал "Аллах е велик". Заподозреният има криминално досие, но не и за тероризъм. Стана ясно, че сомалиецът е е бил подложен на принудително психиатрично лечение.

Няма данни за пострадали българи при нападението във Вюрцбург

"Мислиш си и за собствената безопасност. Вече имаше други нападения и мисля, че целият свят се променя", каза Ирис Брейн.

Полицията претърсва дома на сомалиеца и проучва контактите му, но засега няма данни за съучастник. Случайни минуваци са се опитали да неутрализират нападателя с подръчни средства и столове от околните кафенета.

"Особено впечатление ми направиха действията на редица граждани, които се опитаха да се противопоставят на извършителя и да го държат на разстояние. Това беше особено впечатляваща решителност", разказа премиерът на провинция Бавария Маркус Зьодер.

Сомалиецът е пристигнал в Германия през 2015-а година в разгара на мигрантската криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поройни дъждове влачиха коли и наводниха къщи в страната
Поройни дъждове влачиха коли и наводниха къщи в страната
Страшна буря с градушка удари Перник (Снимки)
Страшна буря с градушка удари Перник (Снимки)