НОВИНИ

Доброволци от цяла Чехия помагат на засегнатите след мощното торнадо

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:50, 26.06.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Над 60 жилищни домове не подлежат на възстановяване след мощното торнадо в Югоизточна Чехия. Жителите на селата и градовете в Южна Моравия се справят с последствията с помощта и на доброволци. Торнадото, със скорост на ветровете над 330 километра в час, отне живота на петима души и причини значителни материални щети.

В чешкото село Моравска Нова вес живеят около 2600 души. Торнадото разруши част от местната църква както и много домове. На помощ са дошли доброволци от страната.

"Срещнах се с кмета, обиколихме няколко къщи и ни казаха къде можем да помогнем. Четирима колеги пристигнаха тук вчера, а днес дойдохме осем души", разказа доброволка от Бърно.

Спасителните екипи се уверяват, че под развалините няма хора. Медици оказват помощ на около 300 пострадали. За пожарникари и доброволци е пригоден влак на гарата в градчето Хруски. Най-сериозно пострадалите райони освен Моравска Нова вес са и Тинец, Микулчице, Лужице, Ходонин и Брецлав, където над 60 жилища трябва да бъдат разрушени и да се построят нови.

В Ходонин стихията порази дом за възрастни хора.

"Днес преместваме около 50 души в съседна сграда, по-тежките случаи местим в дом в Брецлав, там ще бъдат приблизително 20 човека от нашите клиенти", каза директорът на дома Вацлав Полах.

Правителството в Прага ще отпусне 420 милиона чешки крони на пострадалите общини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силна буря се разрази в София
Силна буря се разрази в София
Срутилата се във Флорида сграда е имала повреди още преди години
Срутилата се във Флорида сграда е имала повреди още преди години