НОВИНИ

Поройни дъждове влачиха коли и наводниха къщи в страната

bnt avatar logo
от БНТ
20:01, 26.06.2021
5266
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Порои и наводнения в различни части на страната. Котел и няколко села в община Антоново обявиха частично бедствено положение. Силните дъждове влачиха автомобили в продължение на 30 метра в Котел. В Община Антоново дъждовете отнесоха пешеходни мостове и събориха покриви на къщи.

Градушка удари и столицата.

"Събраха се небето и земята, забули се времето и се изсипа стихийно. Два часа, три часа. Просто природа", коментира Курти Колев.

Влачени автомобили, наводнени къщи и изровени пътища - такива са щетите от пороя, който се изля в Котел и съседното село Тича.

"Много страшна вода беше. Не мога да изкарам, бях вътре и излязох вънка, не мога да изкарам децата навънка, то имаше 80 санта вода. Едвам, едвам се изправих", разказа Ангел Мечков.

Само за час се изляха 60 литра на квадратен метър - три пъти повече, отколкото канализацията на града може да поеме.

"Този автомобил е мой. Четири метра тука беше паркиран, добре, че бях вътре и просто малко така наляво, иначе тръгва като кибритена кутийка просто. Синът ми беше зад мене и той в неговия автомобил и той просто неговата е по-лека кола и тръгна, и в оня стълб там, около 32-33 метра от тука до там. И му казах да не излиза от колата, защото тя някъде ще се подпре, излезе ли, няма къде да го намерим", разказа и Ангел Бончев.

Обявяват бедствено положение след пороя в Котел

"Сутринта изкарах децата по гащи навънка. Като почва такъв дъжд, бягаме, отиваме на комшиите. Ако не на комшиите, отиваме на баира, там, горе, да сме на безопасно място. Туй много често взема да става и много земах да се притеснявам и получих страхова невроза. От дъжда, като почва, аз оставям къщи-мъщи и бягам навънка с децата", сподели Румяна Кирчева.

Бурята отнесе пешеходен мост в село Стеврек, община Антоново.

Наводнени са къщи. Ураганният вятър е нанесъл най-сериозни щети в село Капище, където са отнесени и изпочупени покривите на 10 къщи. Съборени са електрически стълбове, дървета, има скъсани електрически жици. Доброволци се включват за възстановяване на щетите в 30 села от общината.

Ураганен вятър и буря имаше и в Голям Дервент, Елховско, и в Нова Загора.

Проливен дъжд и градушка удариха и столицата. Градушка с размерите на орех удари и Нови Искър. Няма информация за нанесени щети.

Частично бедствено положение в община Горна Оряховица, млад мъж е загинал в Златарица

Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев: "ТЕЦ Марица изток 2" ще работи на минимални мощности
Стефан Янев: "ТЕЦ Марица изток 2" ще работи на минимални мощности
Жители оплакват жертвите на нападението с нож във Вюрцбург
Жители оплакват жертвите на нападението с нож във Вюрцбург