НОВИНИ

НС прие на първо четене механизма за разследване на главния прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:18, 27.01.2023
Чете се за: 06:55 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

На финалната права на мандата си Народното събрание прие на първо четене механизма за разследване на главния прокурор. В пакет обаче с още промени, които дават възможност да се обжалва отказа за образуване на разследване, както и възможността разследващите полицаи да започват досъдебни производства не само по неотложност.

Въпросът сега е дали изтичащият живот на този парламент ще е достатъчен тези промени бъдат гласувани окончателно.

Аргументите "за" и "против" не се чуха, защото дебатът беше повече политически, отколкото експертен. Всички декларираха, че механизъм за разследване на главния прокурор трябва да има, но той да не е противоконституционен. Всъщност депутатите обсъдиха общо пет проекта, два внесени от правителството и по един от "Демократична България", "Продължаваме промяната" и "Възраждане".

Този на "Демократична България" не получи подкрепа. Другите четири трябва да бъдат обединени в един общ и по него да се правят предложения за второ четене. До края на другата седмица, когато парламента ще бъде разпуснат, такова време няма.

Въпреки забележките, че част от текстовете вероятно са противоконституционни, резултатът, че механизмът са разследване на главния прокурор ще мине на първо чете беше предизвестен.

"Ние имаме политическата воля да бъде намерен работещ механизъм за разследване на главния прокурор. Убеден съм, че никой не следва да бъде над закона, но и никой не следва да бъде над Конституцията, дори Народното събрание в своите колективни решения", каза Марин Маринов от ПГ на ГЕРБ-СДС.

От ГЕРБ обаче критикуваха предложените от Бойко Рашков и депутати от "Продължаваме промяната" промени, които дават право на разследващите полицаи да образуват досъдебни производства не само по неотложност с аргумента, че това ще върне милиционерщината от отминали времена.

"Първо, когато говорите за милиционери и милиционерщина, имайте предвид, че засягате вашия колега Младен Маринов... Второ - тъй като като щампа отново се използва нещо друго, ще обърна внимание и на него - аз много уважавам всяка една професия, включително уважавам професията на хората, които се занимават с пожарогасене. Обаче знаете ли, предпочитам да бъда комунистически следовател, отколкото комунистически пожарникар", каза Бойко Рашков от ПГ на "Продължаваме промяната".

Думите на бившия вътрешен министър провокираха пореден скандал в пленарната зала.

"Възможно ли е в закона, който приемаме, да вкараме текст между първо и второ четене, който да гласи, че това, което предлага г-н Рашков трябва да се прилага само към него, след няколко месеца евентуално към градинаря", каза Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

"Г-н Рашков, в репликата си вие направихте опит да уязвите мен, но и голяма част от българските полицаи, които и днес работят и са завършили това училище", каза Младен Маринов от ГЕРБ-СДС.

Бойко Рашков отвърна, че хора които не са юристи не могат да разберат предложението му.

"Нашият проект, уважаеми колеги, е по-кратък. Той предвижда няколко пункта. Деформализиране на процеса, да се променят процедурите, по които могат да се предприемат принудителни процесуални действия, действия по разследването. Имам предвид и се има предвид по-конкретно - освидетелстването на лице, когато липсва съгласие от него, претърсване, изземване и СРС", каза Рашков.

От ГЕРБ обаче припомниха на Бойко Рашков, че и без тези промени МВР противозаконно е претърсило и задържало лидера им Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и медийната съветничка Севделина Горанова.

"Вие сте прав, аз не съм юрист. Промените, които предлагате, ще засегнат ли градинари, които са намесени в пране на пари и във внасяне на огромни суми извън ЕС в България в полза на един бивш вътрешен министър, сегашен народен представител", каза Георг Георгиев от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Лапсус при изказването на Георгиев предизвика ново напрежение в залата и спор кой да вземе думата за реплика. Тя беше дадена на Радостин Василев, който подари на Георг Георгиев изкуствени ръце.

"Уважаеми г-н Рашков, вашата лекция по НПК и дефицитите на системата ни предизвика тежки психически разстройства в колегите от ГЕРБ и конкретно в г-н Георгиев. Тези две ръце съм ги донесъл за г-н Георгиев, от много отдавна съм му ги купил, той има афинитет към ръцете", каза Радостин Василев от ПГ на "Продължаваме промяната".

"Той може би си мисли, че като е пуснал брада няма да го разпознаят на снимката без брада, когато целува. Разпознава се", каза Бойко Рашков.

След 20 минутна почивка за охлаждане на страстите, председателят на Народното събрание наказа тримата депутати - Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС за нарушаване на добрия тон и Радостин Василев и Бойко Рашков от "Продължаваме промяната" заради неспазване на реда в залата.

Защо депутатите се задействаха чак сега, в последните заседания?

Най-краткият отговор е, защото основният проект, този на правителството, който е беше изпратен за препоръки и във Венецианската комисия, е внесен в Народното събрание на 30 декември. Той е минал през комисии и влязъл за първо четене в зала за по-малко от месец. Въпреки това и на този парламент няма да му стигне време, за да го довърши.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милуш Панчев със силно представяне за Купа „Тополино“
Милуш Панчев със силно представяне за Купа „Тополино“
Националите ни по бокс с оспорвани спаринги на Белмекен
Националите ни по бокс с оспорвани спаринги на Белмекен