НОВИНИ

Вигенин: Няма да стигне времето да бъдат приети на второ четене законопроектите за контрол на главния прокурор

bnt avatar logo
от БНТ
19:04, 27.01.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

"С голямо мнозинство бяха приети законопроектите, които се отнасят за отговорността и разследването на главния прокурор. Няма да стигне времето на този парламент обаче, за да бъдат гласувани на второ четене, тъй като процедурата предвижда да бъдат обобщени в общ законопроект от комисията, след което да се обяви в зала и тогава започват да текат сроковете между първо и второ четене", каза в "Още от деня" Кристиан Вигенин, заместник-председател на НС от БСП.

Вигенин изрази оптимизъм, че има разбиране за нуждата от съдебна реформа, както и разбиране, че трябва да има контрол над дейността на главния прокурор.

От БСП настояват за разглеждане от този парламент на Кодекса на труда, защото той е минал на първо четене почти без гласове "против" и "въздържал се".

"Ето това е хитруването и лъжите на десницата, включително на ГЕРБ като първа политическа сила, защото по тяхно предложение влезе като първа точка за днес, след което председателят на групата на ГЕРБ представи съвсем различен дневен ред според който го нямаше вече Кодекса на труда, а това е важно, защото става въпрос за 850 лв. минимална заплата - това е същността на този проект", заяви Вигенин.

И подчерта, че днес е било прието предложението на БСП за безплатни учебници от 1-ви до 12-и клас без гласове "против" и "въздържал се". Защо това може, а минималната заплата не може, попита заместник-председателят на НС.

Вигенин беше категоричен, че политическото гласуване за контрола на главния прокурор днес е показало ясно къде е тяхното място.

"Вярвам, че това е първа много важна стъпка. Основните политически формации, които ще бъдат и в следващото Народно събрание, да постигнат съгласие по тези теми", подчерта Кристиан Вигенин.

Той коментира отношенията на БСП с президента Румен Радев с думите: "Ние работим в различни орбити, аз не мисля, че тук има тема за някакво противопоставяне".

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите ни по бокс с оспорвани спаринги на Белмекен
Националите ни по бокс с оспорвани спаринги на Белмекен
Янислав Герчев и Денислав Иванов загубиха първите си срещи на турнира по джудо Гран при в Португалия
Янислав Герчев и Денислав Иванов загубиха първите си срещи на турнира по джудо Гран при в Португалия