НОВИНИ

Каква е обстановката в наводнените карловски села?

bnt avatar logo
от БНТ
18:07, 27.01.2023
Чете се за: 03:17 мин.
Общество
Слушай новината

През февруари и март ще са готови проектите за възстановяване на инфраструктурата в пострадалите от наводненията карловски села. Това заяви днес в село Каравелово регионалният министър Иван Шишков. По думите му държавата е отделила 8 млн. лв. за ремонт на пътища и 12 млн. лв. за възстановяване на инфраструктурата в засегнатите села. За да се предотврати ново водно бедствие, днес тежка техника влезе да разчиства деретата на реките в Богдан и Каравелово, където остава в сила частичното бедствено положение.

След последния дъжд хората в Богдан и Каравелово се върнаха към кошмарния 2 септември.

Притесненията им сега са, че на места нивото на реката се е покачило. Именно огромното количество неразчистени наноси създават риск от ново бедствие.

"Над селата, в Средна гора, в държавна горска територия има милиони кубически метра наноси, които са още от наводнението през септември", каза Емил Кабаиванов – кмет на Карлово.

Министърът на околната среда: Ситуацията в Карловско е овладяна, няма опасност от бедствени явления

Тепърва ще се търси начин горите да се разчистват.

"Гори не са се чистили по този начин няма такава практика изобщо тъй като насипите слизат надолу трябва да бъдат изгребвани, докато си възстановим нормалния режим на реката", каза Явор Гечев, министър на земеделието.

Успоредно с почистването, се работи и по проектирането на новата инфраструктура. Изграждане на ново речно корито, ремонт на пътища и мостове, за които държавата е отделила 20 милиона лева.

"Аз мисля, че е по-добре да имаме проекти и гарантирано качество, отколкото някой сега да влезе в средата на зимата и да изгражда инфраструктура, която няма да е годна след една година", каза Иван Шишков.

Според министър Шишков процедурите не могат да бъдат съкратени.

По прогноза нови обилни валежи не се очакват, но ситуацията ще се следи внимателно – увериха властите.

"Не е въпрос само на действия в момента на участъка, който е на селото. Аз съм изпратила екипи на "Басейнова дирекция", дежурни екипи, които обикалят и по притоците по цялото течение на реката и те ще дежурят и събота и неделя, докато се вдигне частичното бедствено положение, така че да сме сигурни дали има проблематични участъци", каза Росица Карамфилова – министър на околната среда и водите.

Ситуацията в село Слатина, към момента е спокойна. При нужда и там ще бъде обявено частично бедствено положение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победи с продължения за българските отбори в Европейската младежка баскетболна лига
Победи с продължения за българските отбори в Европейската младежка баскетболна лига
Ученик извади газов пистолет в час във Френската гимназия в София
Ученик извади газов пистолет в час във Френската гимназия в София