НОВИНИ

ДБ и ПП внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

bnt avatar logo
от БНТ
15:54, 27.01.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

"Демократична България" и "Продължаваме Промяната" внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс. Конституционната жалба е подписана от 70 депутати от двете формации, съобщават от "Демократична България".

"Пряк резултат върху изборите през април няма да има, тъй като решенията на КС действат за в бъдеще", заяви пред медиите Надежда Йорданова.

Тя напомни, че според конституционната практика, от приемането на жалба по допустимост до произнасянето на съда минават от половин до една година, но очаква още следващият парламент "да поправи грешките на настоящия в Изборния кодекс".

Атанас Славов от "Демократична България" изтъкна, че общата конституционна жалба е стъпка към засилване на партньорството с "Продължаваме промяната" в отговор на въпрос дали жалбата е стъпка към съвместно явяване на изборите.

Според ДБ и ПП последните промени в Изборния кодекс противоречат на основни принципи и стандарти, залегнали в българската конституция и в решения на Конституционния съд: принципа на правовата държава, принципа на равенството на гражданите пред закона и принципите и стандартите за защита на избирателното право.

Бързината за приемане на измененията в изборното законодателство доведе до абсурда да се гласува по три начина – с хартиена бюлетина, с бюлетина от машинен вот и с машинно гласуване, т.е. въведени са три различни понятия за бюлетини и две различни форми на гласуване, се посочва още в жалбата

Според ПП и ДБ с осакатения машинен вот е нарушено общото, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване. В чистия си вид машиннното гласуване трябваше да предотврати манипулирането на гласове и грешките и фалшификациите при отчитането им. Сега обаче вече няма гаранция, че всеки избирател подава само един глас за всеки вид избор и че всеки глас се съхранява и преброява само един път, посочват още от ДБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин Благоевград ще играе още една контрола с Ботев Враца
Пирин Благоевград ще играе още една контрола с Ботев Враца
ЕС удължи санкциите срещу Русия до края на юли
ЕС удължи санкциите срещу Русия до края на юли