НОВИНИ

ЕК потвърди, че не финансира изграждането на стени по границите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:09, 27.01.2023
Чете се за: 01:55 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Европейската комисия потвърди днес позицията си, че не финансира изграждането на стени по външните граници на ЕС като начин за спиране на незаконната миграция.

Вчера комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон също заяви, че в европейския бюджет няма предвидени средства за подобни съоръжения. Коментарът на комисията е в отговор на искането от страна на Австрия да осигури на България средства за доизграждане на оградата по границата с Турция. Австрия цитира изчисления на българските власти, според които за това са необходими 2 милиарда евро.

Еврокомисарят по вътрешните работи отхвърли искането на Виена за оградата по българо-турската граница

Говорител на Европейската комисия поясни днес, че държавите сами определят как ще защитават външните граници на Съюза. Според него Брюксел финансира голяма част от мерките за по-добра охрана, но е и изграждането на стени. Говорителят заяви, че Европейската комисия може да осигурява финансиране за техническото обезпечаване на граничното наблюдение, за компютърни системи, за изграждането на гранични контролно-пропускателни пунктове или наблюдателни кули.

Снощи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изпрати писмо до лидерите на държавите от ЕС във връзка с извънредната среща на върха в началото на февруари, посветена на миграцията. В писмото си тя посочва, че ЕС трябва да подобри охраната на ключовите граници на ЕС, като се постави приоритет на българо-турската граница.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фенове на Левски защитиха Георги Иванов
Фенове на Левски защитиха Георги Иванов
Министърът на околната среда: Ситуацията в Карловско е овладяна, няма опасност от бедствени явления
Министърът на околната среда: Ситуацията в Карловско е овладяна, няма опасност от бедствени явления