НОВИНИ

Нужна ли е смяна на избирателната система - коментираха политиците

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:23, 12.09.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

В Народното събрание и днес част от политиците коментираха нужна ли и е смяна на избирателната система и какъв трябва да е профилът на бъдещия министър-председател на страната.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов има резерви относно идеята на ПП-ДБ след изборите да се предложи премиер - неутрален, максимално отдалечен от всички партии. Той с усмивка отговори на реакциите на предложението му за джентълменско споразумение.

"Колегите от ПП и ДБ искат да ни предложат пак от същото. Кой ще предложи такъв човек и в момента, в който бъде предложен той няма ли да е партиен? Какво би се случило ако този неутрален хикс човек - Господ - заиграе с някоя от партиите и другите не са доволни? Чух, че се упражняват върху това какво е джентълмен. Да се упражняваме тогава какво е дама, дамско споразумение да направим, ако искат джендърско да направим", каза Бойко Борисов - председател на ПГ на ГЕРБ - СДС.

Според Борисов няма желание от другите партии за промени в избирателната система, но се съгласи също, че вече няма време за промени в Изборния кодекс. Смята, че смесената система - пропорционална и мажоритарна, е най-добрият вариант.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски обаче е на мнение, че нищо не трябва да се променя.

"Виждали сме в миналото, че това с мажоритарната не е ок. За нас сега системата работи добре, промени не трябват".

От БСП напомниха изискването на Венецианската комисия, че изборните правила не трябва да се променят шест месеца преди вота.

"Именно с гласовете на ГЕРБ стана безумната промяна в Конституцията. Нека да не подлагаме на риск и Изборния кодекс, берем горчивите плодове на това, което се случва в 49-ото НС. Една от причините за разпад на държавността беше именно приетите промени в Конституцията", смята Борислав Гуцанов - председател на ПГ на БСП.

От ИТН напомниха, че от години защитават идеята за мажоритарен вот, включително с инициирането на референдум.

"Тази идея с гръцкия модел в България е неработеща. Ако има мнозинство, достатъчно стабилно правителство и дълъг хоризонт за един задълбочен дебат, логично е идеята на 2,5 млн. българи с мажоритарна система в два тура, да я доживеем", каза Станислав Балабанов - депутат от ПГ на ИТН.

Според ИТН идеята за надпартиен премиер е добра, но конкретните разговори остават за след изборите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задушливи миризми тормозят жителите на Бургас
Задушливи миризми тормозят жителите на Бургас
Новите правила за ГТП влизат в сила най-рано след месец
Новите правила за ГТП влизат в сила най-рано след месец