НОВИНИ

Москва: Възможно е разрастване на конфликта при използване на западно далекобойно оръжие

Какво представляват далекобойните ракети, предоставени на Украйна

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:00, 12.09.2024
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Трима души загинаха при руски удар срещу автомобили на Международния комитет на Червения кръст в Донецка област. Украинският президент Зеленски не спира да настоява страната му да получи разрешение от Запада за удари дълбоко в руска територия. След Киев американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна в Полша, където ще обсъжда сигурността на Източния фланг на страната.

Москва предупреди за възможно разрастване на конфликта при използване на западно далекобойно оръжие. Фокусът е върху ракетите Storm Shadow с обсег до 250 километра. Те са колкото ефективни, толкова и скъпи - с цена над един милион долара за брой.

Изстрелват се от въздуха, движат се със скорост близка до тази на звука и следват извивките на релефа, преди да ударят целта и да предизвикат мощна експлозия. Storm Shadow се счита за идеално оръжие за поразяване на бункери и складове за боеприпаси - като тези, които Русия използва във войната срещу Украйна. Тези ракети са важен коз срещу Русия, но би било пресилено да се твърди, че са абсолютното решение за изхода от войната, смятат от Вашингтон.

"Не спираме да твърдим, че няма едно-единствено въоръжение, което може да реши цялата военна кампания", каза Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

Storm Shadow е английско-френска разработка. Великобритания и Франция вече доставиха такива ракети на Украйна, но с условието те да се използват само на нейна територия. И ракетите доказаха ефективността си, като удариха черноморския щаб на Русия в Севастопол и нанесоха щети на руския флот в Крим. Украйна отдавна настоява да елиминира военни цели далеч навътре в руска територия, за да блокира въздушните атаки срещу своите градове. Руските нападения с балистични ракети напоследък превърнаха тези призиви в ежедневие. Западните служби предупредиха Киев за прехвърлянето на ирански балистични ракети за Русия. Но докато Западът обмисля своя отговор, Русия изтегля въздушните си бази на по-безопасна дистанция.

"Мисля, че Украйна има значителни собствени способности да атакува цели, които са далеч отвъд обсега на оръжията за нападение, дори и този на Storm Shadow. Наблюденията ни на бойното поле показват, че руснаците всъщност са преместили своите самолети и използват бомбардировачи извън обхвата на оръжията за нападение", коментира Остин.

Украинската армия осъществява все по-далечни нападения с дронове на руска територия. Бойните летателни апарати достигат дори до Москва. Те, обаче, могат да носят малко количество взривни материали и не успяват да заместят скъпите, но мощни и ефективни ракети. В старанието си да увеличи напрежението по темата с оръжените доставки от западните партньори, Кремъл организира почти всекидневна словесна канонада.

"Решението за удари с оръжие с далечен обсег по руска територия беше взето отдавна. Сега се опитват да го представят по-красиво, по-прилично или по-елегантно в публичното пространство", каза Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

Колебанията на Запада да даде разрешение за далечни удари по руска територия са свързани най-вече с опасенията, че Москва може да отвърне с атака по транзитни пунктове за доставка на ракетите към Украйна, като например по въздушна база в Полша. Подобен сценарий би задействал член пети на НАТО - тоест би вкарал Алианса във война с Русия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев отпадна от турнира по тенис от сериите "Чалънджър" в Шчечин
Адриан Андреев отпадна от турнира по тенис от сериите "Чалънджър" в Шчечин
Новородено бебе е изоставено до контейнер в силистренско село
Новородено бебе е изоставено до контейнер в силистренско село