НОВИНИ

Новите правила за ГТП влизат в сила най-рано след месец

Догодина ще проверяват за вредни газове и на пътя

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:13, 12.09.2024
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Годишният технически преглед на автомобила на Дойчин е след 20 дни. Колата е бензинова, стара е и няма катализатор.

Има малко притеснение? Защо?
"Ами знам ли? По новите правила нямам представа.По принцип технически е здрава", смята Дойчин Спасов.

Електронната система за технически прегледи може да работи в тестови режим. Така Дойчин може да провери дали колата му ще издържи изпита за вредни емисии преди реалния преглед.

"Не се издава документът за преминат успешно годишен технически преглед. Това дава възможност, ако вие знаете, че автомобилът ви има нещо което не е наред, не е нормално да отидете не в деня в който то изтича ГТП, а малко по-рано. За да имате достатъчно време и да си отстраните проблема спокойно без да има напрежение", обясни Димитър Недялков - заместник-министър на транспорта.

Дали тестът се плаща зависи от пунктовете за технически прегледи. Иначе най-рано след месец трябва да влязат в сила новите правила, според които собствениците на коли, които не са издържали теста за вредни емисии ще имат 30 вместо сегашните 14 дни да решат проблема.

"И три месеца да се дадат, когато един автомобил е технически неизправен и не бъде ремонтиран, той няма как да се оправи", каза Красимир Пъргов - Националното сдружение на пунтовете за ГТП на МПС.

"Мисля, че е по-добре един месец. Защо имаш повече време да си отстраниш проблемите", мисли Дойчин Спасов.

Има сигнали, че въпреки електронната система шофьори успяват да се сдобият с легален документ за технически преглед по втория начин.

"Държаната администрация има различни методи за проверка на качеството на извършените прегледи. До 5% от преминалите автомобили да ги върнат обратно на пореден преглед. Има възможност да използват таен клиен", заяви Красимир Пъргов - Националното сдружение на пунтовете за ГТП на МПС.

"Следим пунктовете, следим и автомобилите, които имат повече от един отказ. Дали те минават на друг пункт", посочи Димитър Недялков - заместник-министър на траспорта.

Нарушения до момента не са установени. А ако бъдат осигурени пари в бюджета за догодина транспортното министерство планира да купи мобилни лаборатории, с които да проверява колите за вредни емисии директно на пътя. Предвижда се тайни клиенти да започнат да проверяват пунктовете за годишни технически прегледи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нужна ли е смяна на избирателната система - коментираха политиците
Нужна ли е смяна на избирателната система - коментираха политиците
Адриан Андреев отпадна от турнира по тенис от сериите "Чалънджър" в Шчечин
Адриан Андреев отпадна от турнира по тенис от сериите "Чалънджър" в Шчечин