НОВИНИ

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море

данни замърсяване украйна българската акватория черно море
Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
17:29, 10.07.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 17 юли се запазва благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна. Това показват данните от редовното наблюдение на Министерството на околната среда и водите за състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Данните изключват потенциално замърсяване на морската околна среда с изследваните вещества. Няма притеснения, свързани със зоните за къпане по българското Черноморие, акцентират още от Екоминистерството.

Резултатите от изследване на водните проби, взети на 3 юли от трите брегови пункта – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг, не оказват превишения на съответните норми. Данните изключват потенциално замърсяване на морската околна среда с изследваните вещества. Резултатите за цезий-137 и тритий за Дуранкулак море и за Дуранкулак бряг са под границите на специфична активност.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“, както и сателитно наблюдение, не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента:

Към днешна дата цифровото моделиране и сателитно наблюдение не показват вероятност за навлизане на потенциални замърсители в изключителната икономическа зона на България. Петната от 5 юли в изключителната икономическа зона на България не се наблюдават на сателитните данни. Миксът от днепровски и днестровски седименти към 3-4 юли в украински води вече не се наблюдава.

Министерството на околната среда и водите е в непрекъсната връзка с Морска администрация и ще продължава да следи движението на нефтените петна до пълното им разнасяне. Актуална информация за резултатите от направените измервания се предоставя своевременно на компетентните институции и обществеността.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Варна към ИАОС следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. Екоминистерството е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД "Черноморски район" – гр. Варна: 0886 406 816.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Балчик се нуждаят от втори лекарски екип в Спешна помощ
В Балчик се нуждаят от втори лекарски екип в Спешна помощ
Контузия на Лехечка изпрати Даниил Медведев в четвъртфиналите на Уимбълдън
Контузия на Лехечка изпрати Даниил Медведев в четвъртфиналите на Уимбълдън