НОВИНИ

Няма изтичане на лични данни при хакерската атака срещу Агенцията по заетостта

bnt avatar logo
от БНТ
09:17, 24.01.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Няма изтичане на лични данни при хакерската атака срещу Агенцията по заетостта. Това заяви в "Денят започва" служебният министър на електронното управление Георги Тодоров.

Атаката е извършена в късните часове на неделя, допълни той. Текат следствени действия, в които участват ГДБОП и ДАНС. Министър Тодоров отказа да посочи откъде е направена атаката, за да не се пречи на разследването.

"Поразени са доста от масивите на Агенция по заетостта. Предприети са действия по защита на цялата информация, така че да не бъде загубено нищо и да се възстанови дейността на агенцията. Погрижили сме се цялата информация да бъде възстановена. Цялата структура на Агенция по заетостта е качена на държавния облак. Няма изтичане на лични данни при хакерската атака", посочи той.

Георги Тодоров увери, че Министерство на електронното управление ще положи всички усилия за осигуряването на честни и прозрачни избори, както е направило и на вота през октомври.

"Ние не даваме и не разменяме кодове, не работим така, а действаме спрямо нормативните изисквания на Изборния кодекс. Както през октомври следвахме стриктно правомощията си, така ще работим и през следващите месеци.

Вероятно има партии и политически субекти, които не са доволни от резултатите си и търсят причини в машинния вот, но ние ги направихме честни и прозрачни. Доказателство за това е, че нито една партия не оспори резултатите от изборите", посочи той.

Вече 45% от всички административни услуги са достъпни онлайн през портала egov.bg - това са повече от 1400 услуги, допълни Тодоров.

"Там можем да си направим регистрация за около една минута и ако имаме годно средство за идентификация като квалифициран е-подпис или ПИК на НОИ или НАП, можем да потребяваме тези услуги, да ги заявяваме и плащаме през е-терминал.

От днес се въвежда нова услуга - проверка на всички данъчни задължения.

"Освен да ги проверим онлайн, може да изчислим начислените лихви или отстъпки и ако решим, може да ги заплатим. От утре ще присъединим близо 200 общини, а на по-късни етапи през нея ще се плащат задължения към Митници, НАП, КАТ и АПИ", заяви министър Тодоров.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любослав Костов, КНСБ: Средните доходи в България не водят до среден стандарт на живот на българина
Любослав Костов, КНСБ: Средните доходи в България не водят до среден стандарт на живот на българина
Вековна къща галерия, паметник на културата, е пред срутване във Велико Търново
Вековна къща галерия, паметник на културата, е пред срутване във Велико Търново