НОВИНИ

Няма много желаещи за ваксиниране в списъците на личните лекари

bnt avatar logo
от БНТ
20:17, 14.02.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Слушай новината

От 1 март трябва да започне ваксинацията на хора над 65 години и такива с хронични заболявания. В момента личните лекари правят списъците на желаещите да се ваксинират, но за момента джипитата нямат информация как ще протече самата имунизация. Не са много обаче и пожелалите ваксина възрастни хора.

Все още са малко желаещите възрастни или хронично болни хора, които искат да си поставят ваксина срещу ковид. Според лични лекари една от причините е малкото информация за това как ще протече процесът по имунизиране.

"Има такива, които активно ни търсят, за да се включат в тези списъци, има и такива, които отказват категорично", заяви д-р Владимир Бояджиев.

Във Варненска област има около 300 общопрактикуващи лекари. До края на работната седмица само 100 от тях бяха изпратили списъците с желаещи да се ваксинират на здравната инспекция в града. Оттам отговориха, че броят на хората над 65 години и хронично болните, пожелали да се имунизират, е много малък - едва 3761 души.

БНТ: Ще се ваксинирате ли?

"Мисля по въпроса, информирам се все още", каза Ганка Лунгова.

"Все още се колебая, защото съм на 76 години и имам проблем с ваксините", коментира Васил Найденов.

"Аз съм болна и ако ми разрешават, ще се ваксинирам", заяви Тодорка Стоянова.

Малко за момента са и поискалите ваксини в Пловдивско.

"Ако лекарят ми препоръча, ще го направя", коментира Стефка Станчева.

"Няма да се ваксинирам на този етап, изпитвам лек страх от самата ваксина", сподели Василка Тасева.

Досега едва около 10% от пациентите в листата на д-р Калайджиев са изявили желание да се ваксинират. За да бъдат избегнати усложнения, лекарят съветва преди имунизация пациентите да си направят както антигенен тест, за да проверят дали са болни в момента, така и тест за антитела.

"Най-лошият вариант би бил, ако в момента сте болен без да знаете. Тъй като тогава не можем да предвидим каква реакция ще възникне. А ако сте преболедували сравнително скоро и имате антитела, на този етап е безсмислено да бързате", каза д-р Александър Калайджиев.

Лекарите припомнят, че единственото противопоказание за поставяне на ваксините срещу COVID-19, за което има научни сведения, е активното лечение на ракови и автоимунни заболявания.

Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Лозето не ще молитва, иска мотика. Така е и с политиката
Радев: Лозето не ще молитва, иска мотика. Така е и с политиката
Оголен кабел от частен обект убил 16-годишното момче в София?
Оголен кабел от частен обект убил 16-годишното момче в София?