НОВИНИ

Областната администрация в София търси място за Паметника на Съветската армия

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:26, 04.08.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
областната администрация софия търси паметника съветската армия
Слушай новината

Областната администрация на София е изпратила две писма до Столична община и до Националната галерия, за да бъде открито място за съхраняване на орнаментите и самия паметник на Съветската армия. Преди два дни Министерският съвет прехвърли собствеността към областната управа, като превърна земята под паметника в частна държавна собственост. Оттук насетне местната власт може да се разпорежда със съоръжението, както и да отдава земята под него под наем.

Кабинетът промени статута на Паметника на съветската армия в София

Първо, преди да се пристъпи към неговото преместване трябва да е готов Акт за държавна собственост. Времето за издаването му отнема около един месец. Отделно трябва да бъде открито място за съхраняване на части от монумента с художествена стойност, както и място за самия монумент. Областният управител е изпратил писмо на Националната художествена галерия, както и на Столична община.

На протест пред областната управа днес се събраха граждани организирани от движение "Боец", които настояват паметникът да бъде преместен спешно от парка на бившата зоологическа градина в София. Едно от лансираните предложения е той да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство.

"Областният управител на област София с изрично писмо до кмета на Столична община изисква представянето на заверени копия от наличната проектна документация, послужила за изграждане на Монумент "Паметник на Съветската армия", както и заверено копие на Плана за организация и изпълнение на строителството, относно преместването на монумента, изработен през 90-те години на 20-и век", обясниха в писмо до медиите от Областната управа.

Комисия в СОС одобри демонтирането на Паметника на Съветската армия

Все още не е ясен срокът, в който паметникът ще може да бъде преместен, но от местната власт са категорични, че искат това да стане по законен път.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дирк Новицки за приемането му в Залата на славата на НБА: Това се случва само един път в живота
Дирк Новицки за приемането му в Залата на славата на НБА: Това се случва само един път в живота
ПП-ДБ: Твърденията на Радев за Росенец уронват доверието в държавните институции
ПП-ДБ: Твърденията на Радев за Росенец уронват доверието в държавните институции