НОВИНИ

Община Кричим вече изисква зелен сертификат от служителите си

bnt avatar logo
от БНТ
12:12, 04.11.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Кричим е първата община у нас, където служителите ще могат да работят, само ако имат зелен сертификат или направен PCR или бърз антигенен тест. Това разпореди кметът Атанас Калчев със своя заповед от 26 октомври.

Контролът осъществява заместничката на кмета Златка Маринова.

"Ще осъществявам контрол на входа както винаги за служителите, които идват на работа. Ето, нося си и зеления сертификат. Ще проверяваме всеки от служителите, който идва на работа, дали е със зелен сертификат", заяви Златка Маринова, заместник-кмет на Община Кричим.

Служителите, които нямат сертификат, се тестват два пъти седмично - в понеделник и четвъртък. Тестовете се заплащат от общинската администрация. Пред импровизираната лаборатория в общината тази сутрин се изви опашка.

Това се наложи от гледна точка на това, че аз по принцип не мога да изпълня някои от точките в заповедта на министъра, имам предвид тази - да пусна 50% от състава да работи дистанционно от вкъщи. И при тази ситуация няма как да осигуря дейности на общината. И затова въведох това нещо, което е или със зелен сертификат, или съответно с преминалите изследвания 48- или 72- часов тест", заяви Атанас Калчев, кмет на община Кричим.

Служители, които не желаят да спазват наложените мерки, могат да излязат в отпуск, но само ако кметът прецени.

"Аз ще преценя кой ще бъде пуснат в отпуск, платен или неплатен, съобразно длъжностната му характеристика и ангажиментите, които има да изпълнява", допълни Атанас Калчев.

Ограничителните мерки ще останат в сила до края на ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фандъкова настоява за яснота кога ще бъдат доставени тестовете за училищата в София
Фандъкова настоява за яснота кога ще бъдат доставени тестовете за училищата в София
Спря плановият прием в болниците. Как го приемат пациентите?
Спря плановият прием в болниците. Как го приемат пациентите?