НОВИНИ

Общото събрание на ООН призова за незабавно хуманитарно примирие в Ивицата Газа

Израел разкритикува приетата резолюция

ООН Общото събрание на ООН
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:55, 27.10.2023
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Общото събрание на ООН призова за незабавно хуманитарно примирие в Ивицата Газа, предадоха световните агенции. Призивът бе отправен в резолюция, приета от Общото събрание на 21-ия ден от началото на войната между Израел и Хамас, в момент, в който Израел обяви, че разширява сухопътните си операции в Ивицата Газа.

Резолюцията на Общото събрание е необвързваща и бе разкритикувана от Израел и от САЩ, които осъдиха това, че в текста не се споменава Хамас. Тя бе приета под аплодисменти и събра 120 гласа "за", 14 "против" и 45 "въздържали се" от 193 членове на ООН.

Резолюцията бе предложена в този си вид от арабските страни. Опитът на Канада да промени текста и да бъде включено в него осъждане на терористичните атаки, извършени от Хамас и взимането на заложници, не получи подкрепата на две трети от страните членки на Общото събрание. За този вариант на текста гласуваха само 88 страни, 55 се обявиха "против", докато 23 държави се въздържаха.

Нарастват опасенията, че конфликтът може да прерасне в по-голяма война и в този контекст Общото събрание подчерта необходимостта да се избегне по-нататъшна дестабилизация и ескалация на насилието в региона и призова всички страни да проявят максимална сдържаност и всички, които имат влияние над тези страни, да работят също за постигане на тази цел.

Общото събрание призова Израел да отмени заповедта си към населението на Газа да се премести в южната част на анклава. Израел разпореди около 1,1 милиона жители на Газа, което е почти половината от населението му, да се премести на юг още на 12 октомври.

Общото събрание на ООН също така категорично осъди всеки опит или принудително преместване на палестинското население. Призова за незабавно и безусловно освобождаване на всички цивилни, които незаконно са държани в плен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Англия спечели бронзовите медали на световното първенство по ръгби след здрава битка с Аржентина
Англия спечели бронзовите медали на световното първенство по ръгби след здрава битка с Аржентина
Ница оглави класирането в Лига 1 с минимален успех над Клермон
Ница оглави класирането в Лига 1 с минимален успех над Клермон