НОВИНИ

Обвиненията от руския щаб по художествена гимнастика не спират

Дина Аверина Линой Ашрам Токио
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:42, 06.10.2021
Чете се за: 04:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Обвиненията от руския щаб преди Световното първенство по художествена гимнастика продължават с пълна сила. Местните медии обръщат сериозно внимание на своя тим и критиките, които не спират да валят от тяхна страна към съдиите и към Израел.

След като стана ясно, че олимпийската шампионка Алина Кабаева е изпратила писмо до президента на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) Моринари Ватанабе с искане за оповестяване публично на действията на съдиите по време на Олимпиадата в Токио, днес именитата руска състезателка от близкото минало сподели, че Дина и Арина Аверини не са били допуснати за участие в Гран при на Израел през юли, непосредствено преди Игрите.

От израелската страна веднага опровергаха обвиненията, обосновавайки се с противоепидемичните ограничения, които са били наложени в този момент.

„Ние обичаме Израел. Там имаме много приятели, освен това израелската школа по художествена гимнастика е продължение на съветско-руската школа. И в този смисъл с право можем да кажем, че сме едно семейство. Въпреки това, в рамките на олимпийския цикъл и при подготовката за Олимпиадата, всички участници трябваше да бъдат поставени в равни условия. Това важи и за предварителните състезания като Гран при на Израел. Ако за някои от участниците беше невъзможно по някаква причина, включително противоепидемиологичните ограничения, тогава е трябвало да се отмени състезанието в Израел или самата Олимпиада“, сподели Алина Кабаева пред “Спорт-експрес“.

Обвиненията към Израел идват, след като именно тяхната състезателка Линой Ашрам спечели олимпийската титла в Япония, изпреварвайки Дина Аверина от Русия.

„Иначе провеждането на състезания в Израел, където в отсъствието на лидерите от националния отбор на Русия израелската гимнастичка спечели всичките пет златни медала, изглеждаше като заговор и подготовка за предварително организирано съдийство за самата Олимпиада“, каза още бившата гимнастичка.

„И в Токио всичко можеше да се окаже незабелязано, ако не беше допусната досадната, груба грешка на самата израелска гимнастичка - тя изпусна уреда си. Но предварително подготвената и пусната действие машина на съдийството, съдейки по всичко, вече не е имало как да бъде спряна или просто не са искали. Резултатът е скандал. Това, което казах, е само мое предположение“, сподели още Кабаева.

Още по време на Олимпийските игри, след многобоя в индивидуалната надпревара, президентът на Руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова обвини съдиите в заговор за отнемане на златните медали от нейните момичета.

„Надявам се, че Руската федерация по художествена гимнастика ще се обърне към съда, който ще подреди детайлите и ще вземе правилното решение. Между другото, на 16-17 юли, когато в Израел се проведе Гран при състезание, на което под предлог за трудна ситуация с коронавируса в Русия нашият екип не беше допуснат, положението с епидемията в Русия не беше по-лошо от това на някои други участващи страни, поканени на състезанието в Израел“, сподели още Алина Кабаева.

Златният медал в многобоя при ансамблите в Токио спечели България. На второ място остана руският тим, което също беше повод за нападки от страна на Ирина Винер.

Двата ансамбъла отново ще могат да премерят сили в пряка битка още в края на настоящия месец. Това ще се случи по време на Световното първенство в Япония от 27 до 31 октомври. Израелският отбор се отказа от участие в шампионата, който ще се излъчва на живо в каналите на БНТ.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България U19 започна с поражение участието си на приятелския турнир в Хърватия
България U19 започна с поражение участието си на приятелския турнир в Хърватия
Сенатска комисия в САЩ изслуша бивша служителка на Фейсбук
Сенатска комисия в САЩ изслуша бивша служителка на Фейсбук