НОВИНИ

Обвиниха Джейхан Ибрямов за търговия с влияние

Не мога да си представя как 100 000 лева се побират във вътрешен джоб на сако, каза съпругата му Биршен Ибрямова

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:51, 05.10.2024 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Снимка:

Джейхан Ибрямов засега остава в ареста, реши Софийският градски съд. Независимият депутат и кандидат на предстоящите избори обаче ще обжалва решението.

Апелативният съд ще гледа делото в четвъртък и тогава ще бъде взето и крайното решение.

Срещу Ибрямов е повдигнато обвинение за искане и получаване на подкуп с цел търговия с влияние. Днес, както преди, така и след съдебното заседание, Ибрямов запази мълчание.

Още в началото на заседанието прокуратурата поиска делото да се гледа при закрити врата с аргумента, че част от доказателствата, събрани срещу депутата, касаят националната сигурност и са държавна тайна.

Адвокатите на Ибрямов се съгласиха. Съдът подчерта, че това не са доказателствата, които са събрани със специални разузнавателни средства.

Съдът коментира още, че обвиняемият е задържан законосъобразно след разрешение на Централната избирателна комисия и на председателя на Народното събрание.

И допълни, че въпреки ранния етап на разследване са събрани значителен по обем доказателства, че Джейхан Ибрямов е поискал и получил подкуп с обещанието да окаже влияние върху служители на Министерството на отбраната във връзка с предстоящо взимане на решение за обществена поръчка.

"200 хиляди е поискал, а 100 000 са му дадени. Една част от тях са били във вътрешния джоб на сакото му, а другата част са били в хартиен плик, който той е държал в ръцете си", заяви Ивайло Петров, прокурор в СГП.

"Аз лично не мога да си представя как 100 хиляди лева се побират във вътрешен джоб на сако. Ако някой друг може да си представи. Аз знам саката на съпруга си и няма такъв джоб, в който да могат да бъдат побрани 100 000 лева", коментира Биршен Ибрямова, съпруга на Джейхан Ибрямов.

Тезата на Биршен Ибрямова е, че основният свидетел първо е звъннал на депутата и взел от него въпросната сума, а след това се срещнали, за да му я върне. Прокуратурата обаче контрира.

"Светнали са му ръцете и парите са били предварително описани. Не знам как той е успял да ги даде на Мирослав и след това да ги опишат и Мирослав да му ги върне", допълни Ивайло Петров, прокурор в СГП.

В мотивите си съдебният състав записа, че няма опасност Джейхан Ибрямов да се укрие. Ако е на свобода обаче, имало опасност да извърши друго престъпление, защото имало събрани доказателства, за които все още нямало повдигнато обвинение.

За какво престъпление?

"Има за купуване на гласове. За тези и за предходни се споменава, за предходни по-малко данни, а за тези има повече конкретика. В момента са в недостатъчен обем, за да бъде повдигнато обвинение. И не бих искал да ги коментирам, защото в момента са следствена тайна и ще навредят на разследването", каза още Ивайло Петров, прокурор в СГП.

Според съдебния състав поради факта, че Ибрямов е действащ депутат, а също така и кандидат за народен представител, както деянието, за което е обвинен, така и самият обвиняем са със завишена степен на обществена опасност.

Докато съдът гледаше делото пред Съдебната палата се събра протест в подкрепа на Джейхан Ибрямов, на който присъства и Ахмед Доган. За кратко беше блокирано движението на трамваите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Митов: Поздравявам момчетата и щаба
Николай Митов: Поздравявам момчетата и щаба
Спортни новини 05.10.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 05.10.2024 г., 20:50 ч.