НОВИНИ

Обвиняват служител на Община Варна в корупция заради доставката на електробуси

bnt avatar logo
от БНТ
10:04, 03.12.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

От Специализирана прокуратура съобщиха, че анализът на документите иззети от Община Варна вчера, съдържа достатъчно данни за умишлено престъпление от общ характер.

Припомняме, че КПКОНПИ извърши проверка по сигнал за нарушения при избора на изпълнител на обществената поръчка за доставката на 60 електроавтобуса и оборудване за тях. Тя е на обща стойност 85 милиона лева.

КПКОНПИ изпрати на прокуратурата материали от проверката на Община Варна

Вчера преписката по случая е била разпределена на случаен принцип на прокурор от Специализирана прокуратура и той е образувал досъдебно производство. В постановлението е описано, че между 25 октомври 2019 г. и 21 юли 2021 г. длъжностно лице на отговорна позиция в Община Варна е нарушило служебните си задължения при възлагането и изпълнението на проекта "Екологично чист транспорт за Варна", като целта е била материално облагодетелстване.

Разследването е възложено на следовател от отдел "Следствен" при Специализирана прокуратура, като са дадени указания за извършване на конкретни действия по разследването.

"Вчера в Специализираната прокуратура са пристигнали папка с материали, в която се съдържат евентуално данни за осъществени корупционни престъпления от лице, което заема висша държавна служба в Община Варна. Като към настоящия момент наблюдаващият прокурор е предприел всички мерки, за да бъде изпратено образуваното вече дело на Европейската прокуратура, за да може да извърши суверенна преценка дали да упражни правомощието си по изземване на делото", каза Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любомир Каримански: Нека предложим на обществото истинска и осезаема промяна
Любомир Каримански: Нека предложим на обществото истинска и осезаема промяна
Мустафа Карадайъ: Трябва да стабилизираме политическия процес с диалог
Мустафа Карадайъ: Трябва да стабилизираме политическия процес с диалог