Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Обявиха свободните места в детските градини и яслите в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:11, 28.03.2022
Чете се за: 02:25 мин.
Още
Снимка: Архив
Слушай новината

Те са малко над 13300. До 11 май родителите могат да подреждат желанията си за място в детско заведение. Миналата година 10 000 деца останаха без място в детските градини, дали сега недостигът ще е по-малък ще се разбере на 12 май, когато е първото класиране. Свободните места в училищата ще бъдат обявени допълнително на 26 април.

Още преди класирането на 12 май в системата за кандидатстване за общинските детски градини и ясли в София се вижда, че проблем с местата отново ще има. При някои набори и в някои райони свободни места просто няма.

"Да, очертава се да има недостиг на места, като този недостиг ще е по-голям за децата в яслените групи, между 6000 и 7000 се движи този недостиг", заяви Мария Минчева от дирекция "Образование" в Столичната община.

В район "Триадица" недостигът е сериозен, една от потърпевшите е Катрин Калева и 4-годишният ѝ син. Живее буквално до входа на детската градина, имат 13 точки, кандидатстват откакто детето е допуснато в системата, но без успех.

"Не е нормално аз да живея 30 години до детска градина, двама родители сме, и в крайна сметка то не може да посещава, имаме опция да го запишем в Кремиковци", заяви Катрин Калева.

Затова и досега Катрин сама си гледа детето, на есен ще започне да посещава частна. При Вяра Владева от район "Младост" ситуацията е сходна. Свободните места за техния набор са 0. Затова синът ѝ посещава частна градина.

"За първи път започнахме да кандидатстваме през 2019 г., до момента 4 учебни години по-късно детето не е прието", коментира Вяра Владева.

От дирекция "Образование" обявиха, че се надяват от септември да бъдат обявени допълнителни 630 места. Досега са построени 103 нови детска градини, само тази година се строят 17. Компенсация от близо 300 лв. за деца над 3 години са получили 450 семейства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист е новият стар носител на Купата след драматичен финал с Левски
Рилски спортист е новият стар носител на Купата след драматичен финал с Левски
4 дефибрилатора бяха поставени в столичното метро
4 дефибрилатора бяха поставени в столичното метро