НОВИНИ

Очаква ни много горещ вторник

bnt avatar logo
от БНТ
22:38, 16.08.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Относително захлаждане се очаква през втората половина на седмицата, но преди това и утре, както и днес, температурите остават опасно високи - 38° в Русе, 37° в Ловеч, Свищов, Монтана и Видин, 33° в София и 27° в Бургас.

Утре ще бъде с още градус-два по-горещо, като предупреждение код жълто е в сила вече в почти цялата страна, с изключение на област Смолян и Черноморието.

Максималните температури ще бъдат между 34 и 39 градуса. Ще преобладава слънчево време, със следобедни валежи и гръмотевици в планините от Западна България. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър, който привечер в Северозападна България ще се ориентира от северозапад и ще се усили.

Температурите на морския бряг и утре ще останат осезаемо по-ниски – максималните ще са около 27 - 30°. Ще бъде слънчево, в комбинация със слаб до умерен югоизточен вятър. Температурата на морската вода е 26 - 27°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

В планините, след слънчевото утро, по-късно през деня в масивите от Западна България, ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, които ще продължат и през нощта срещу сряда. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад.

С пренос на студен въздух от север, температурите в Централна, Южна и по-голямата част от Западна Европа ще се понижат, за разлика от Британските острови, където ще започне затопляне.

Чувствително понижение на температурите се очаква и в северозападните райони на Балканите. На много места там ще има валежи и гръмотевици, но в останалата, по-голямата част от полуострова, ще остане слънчево и горещо.

У нас комбинацията от опасно високите температури, сухото време и очакваното усилване на вятъра и в близките два дни ще създава предпоставки за възникване на бързоразрастващи се и трудни за овладяване пожари.

Предстои относително захлаждане - в сряда – в северозападните райони, а в четвъртък - в цялата страна. Ще има райони с проливни валежи и гръмотевични бури. Възможни са и градушки. В петък и събота ще преобладава слънчево време, а превалявания ще има само през първия ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев и земеделски производители обсъдиха проблемите в бранша
Стефан Янев и земеделски производители обсъдиха проблемите в бранша
Изхвърлиха Волфсбург от Купата на Германия за 6 смени
Изхвърлиха Волфсбург от Купата на Германия за 6 смени