НОВИНИ

Пожарите в страната: Военни и тежка техника помогнаха за овладяването на огъня

bnt avatar logo
от БНТ
21:10, 16.08.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Този сезон е най-тежкият и пожароопасен от десетилетие насам. Равносметката направиха военни от авиобазата в Крумово, които през последните седмици денонощно са на крак, за да помагат при овладяването на огнените стихии, обхванали много райони на страната.

Те са смели, добре подготвени, работят на недостъпни терени и при нечовешки температури.

"Адреналинът взема превес над всичко. По-скоро чувството за дълг и възможността да помогнем на населението е определящо. Забравяме за умора, за жеги. За Розино специално излетяхме на 44 градуса от тук температура на въздуха", сподели капитан Божидар Славчев, заместник-командир на ескадрила за оперативна подготовка на авиационна техника.

Часове наред кръжат с военния хеликоптер. Много често трудно намират места за зареждане на гориво и вода.

"Първият пожар над Твърдица на 27 юли от тогава до момента базата е направила над 70 часа за пожари, повече от 530 пуска, което по една бърза сметка прави 860 тона вода", допълни подполковник Цветомир Гърков от 24-та авиобаза "Крумово".

Все още неизгасили един пожар вече получават сигнал за друго бедствие.

Такова е ежедневието и на военните от пожарния модул в 61-вата механизирана бригада в Карлово. Без намесата им стихиите в Старосел, Розино и Кръстевич щяха да нанесат много по-големи по мащаб щети.

"Ние загасихме пожара, но след това трябва да останат хора, за да не тръгне пак, тъй като сме имали такива случаи, както и в Розино", добави младши сержант Георги Тодоров от Зенитно-ракетен дивизион, 61-ва механизирана бригада.

"По време на пожара се позиционираме съгласно указанията на старшия пожарникар. Ако човек се паникьоса в дадена ситуация, колкото и да е физически подготвен, няма да може да се справи със задачата", каза още старши лейтенант Станимир Караджов от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Благодарение на бързата реакция и смелостта на военните са спасени стотици декара гори и десетки домове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътни работници блокират пътища заради неизплатени задължения
Пътни работници блокират пътища заради неизплатени задължения
Заловиха група мигранти във влака Свиленград - Пловдив
Заловиха група мигранти във влака Свиленград - Пловдив