НОВИНИ

Очаква се Министерството на финансите да публикува пакета с промени на данъчни закони

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
06:08, 17.03.2023 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Очаква се да бъде публикуван пакетът промени на данъчни закони, които трябва влязат в сила, ако бъде приет проектобюджетът на финансовото министерство.

Те бяха анонсирани преди два дни от финансовия министър Росица Велкова. По думите ѝ целта на тези закони е да се гарантира бюджетен дефицит в рамките на 3 процента и повишаване на събираемостта.

Пакетът промени на данъчни закони биха могли да станат факт само, ако новият парламент след изборите на 2 април ги приеме заедно с проектобюджета за 2023 година, предложен от финансовото министерство.

Според анонсираните мерки ще се предложи еднократна солидарна вноска "свръхпечалба" за второто полугодие за всички юридически лица, както и 100 процента дивидент от всички публични предприятия.

Предвижда се увеличение на тол такси, както и възстановяване на някои ставки на ДДС и акцизни ставки.

"Няма как няколко процента ДДС да направят салатата двойно. Това са абсурдни изчисления. ДДС е няколко процента и няма как с до 50-60-80 процента да поскъпне хлябът или салатата", заяви Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество".

"Най-болните теми, като цени, хляб, брашно, лекарства и така нататък, намалените ставки си остават. Да, ако ресторантьорите решат, че връщането на ДДС е повод да увеличат цените, ще го направят. Но тогава българинът трябва сам да избере дали да ходи със същия интензитет на почивки и на ресторант или да ги намали", допълни журналистът Петър Илиев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски почете годишнината от ударите срещу театъра в Мариупол
Зеленски почете годишнината от ударите срещу театъра в Мариупол
Валежите спират, облачността ще се разкъса
Валежите спират, облачността ще се разкъса