НОВИНИ

Бум на бактериална инфекция, която причинява и скарлатина

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:17, 16.03.2023
Чете се за: 03:17 мин.
Здраве
Слушай новината

Бум на бактериална инфекция, която причинява и скарлатина. Засегнати са предимно деца от 2 до 9 години. Потвърдените случаи на скарлатина от началото на годината са над 3100. За същия период на 2022 г. са регистрирани 46 случая. В София само през последния месец децата с доказана скарлатина са близо 580.

В последните месеци много от пациентите на доктор Георгиева са с инфекция, причинена от специфична бактерия.

"Стрептококова ангина се познава по характерните за ангина подути сливици, които са зачервени и които имат гнойни налепи по тях", обяснява Боряна Георгиева - педиатър УМБАЛ "Лозенец".

Ако инфекцията е хваната късно, детето може да развие по-специфичната ѝ форма - по-известна като скарлатина. Сред характерните симптоми висока температура, червено гърло и обрив по тялото.

"Лицето е червено, тялото е червено само около носа и устата са бели, Това се казва триъгълник на околоустната бледост. Езикът придобива вид на малинка".

Отпадането на ограниченията заради COVID-19 е сред причините за повечето деца със скарлатина. Инфекцията се разпространява през пролетта и зимата. За епидемия на този етап не може да се говори.

"Един и същи щам е циркулира периодично. Ние нямаме ваксина. И в 5% от случаите са възможни повторни заболявания", каза проф. Татяна Червенякова - директор на СПАЛИПБ "Проф. Иван Киров".

Бърз тест с резултат за 10 минути или изследване в лаборатория, която отнема часове, са вариантите за доказване на стрептококова инфекция и скарлатина. Бактерията се лекува с антибиотик за това е задължително да се направи и така наречената антибиограма.

"Чрез която определяме чувствителността на всички клинично значими антибиотици", каза д-р Георги Тодоров - лаборатория по клинична микробиология - УМБАЛ "Лозенец".

"Ранното започване на антибиотик има двояка цел. Овладяване на клиничните симптоми и профилактика на усложнения", каза проф. Татяна Червенякова.

В инфекциозна болница с услужнения след скарлатина от началото на годината са лекувани 12 деца. Около 15 деца от столичното 51-во училище са инфектирани от началото на годината. Те са били под карантина за 10 дни.

"Другите ученици, които са в класа не подлежат на карантина, а на наблюдение от медицински специалист в училището", каза Веселин Стефанов, зам.-директор на 51-во СУ "Елисавета Багряна".

По-честа дезинфекция, проветряване и задължително измерване на температурата на децата на входа са сред мерките, които действат в училището. Прогнозите са, че случаите ще намалеят със затоплянето на времето.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фатме Шабан загуби оспорвана битка и остана пета на Европейското бо борба до 23 години
Фатме Шабан загуби оспорвана битка и остана пета на Европейското бо борба до 23 години
МВнР следи с безпокойство развитията в РСМ по случая с българския клуб "Иван Михайлов"
МВнР следи с безпокойство развитията в РСМ по случая с българския клуб "Иван Михайлов"