НОВИНИ

Прокуратурата: "Цецо от Белград" предлагал неограничено финансиране за отстраняването на Гешев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:53, 16.03.2023
Чете се за: 05:25 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Драстично посегателство над магистрати и държавни служители. 400 000 лева за уволнението на ръководен служител в полицията са предлагали криминално проявени и бизнесмени разкриха от МВР и прокуратурата.

Списък с имена на магистрати е открит в имоти на обвиняеми лица, част от организирана престъпна група, съобщиха от прокуратурата. В него фигурират следователи, прокурори и съдии, които са ставали обект на заплахи. Неограничено финансиране за отстраняването на главния прокурор пък предлагал мъж, когото наричат "Цецо от Белград". По разследването е задържан Делиян Георгиев, който твърди, че доказателствата, намерени в дома му, са били подхвърлени.

"Вредители за уволнение": Списък с магистрати е открит в дома на обвиняем за участие в организирана престъпна група

Разследването, по което се твърди, че са открити доказателства, че се предлагат големи суми пари за отстраняването на двама началници на отдели в Главна дирекция "Национална полиция" и неограничен ресурс за отстраняването на главния прокурор е започнало през септември миналата година.

То е за пране на пари, придобити от престъпна дейност. При обиск в дома на Дилиян Георгиев преди десетина дни са открити както бележки, така и две флашки. Единственото име, което е изписано изцяло е на бившия банкер Цветан Василев, който е подсъдим за фалита на КТБ. На тази бележка е изписано още ВТБ и суми от 50 милиона евро и 10 милиона евро.

"Тук интересният въпрос е, при положение, че ВТБ, ако е руската банка в санкционния списък на САЩ и била съдружник в КТБ, как това кореспондира със зловредното руско влияние и планът е от някои лица, които предстои да бъдат установени и посочени като Цецо от Белград, едва ли вие се съмнявате за кой става въпрос на лобисти", каза главният прокурор Иван Гешев.

В друг намерен документ е написано, че има неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Цецо поемал лобистите в Съединените щати. Намесени са още човек с прякор Къро и Овидиу Семенеску - румънец, с френско гражданство, издирван с "червена бюлетина" от Интерпол.

"Това, което има като доказателства по делото опитите за, доколкото чух, 400 хиляди за отстраняване на полицейски служители, в случая за мен безспорно става въпрос да го наречем така, ръководителя на отдел "Убийства", чух и още едно малко име - аз работя 25 години, за мен е безспорно кой е Борислав от Икономическа полиция.

За парите, събрани за отстраняването на двамата полицаи се разбира от разговор, който е записан и намерен на една от двете флашки иззети от дома на Дилиян Георгиев.

"Ние няма да допуснем за пореден път тези лица, по този безпардонен начин, да си позволяват да влияят на разследванията, които се извършват от полицейските служители. И тези служители, които не са им удобни, да бъдат отстранявани със средства, придобити по незаконен начин", каза Атанас Илков, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Днес Софийският апелативен съд остави в ареста Делиян Георгиев, който на този етап е обвинен за това, че в дома му е намерен кокаин. Георгиев вече е осъждан. Намерените флашки и документи в апартамента му били оставени на видно място. Георгиев определи разследването срещу него като фарс.

БНТ: Намекнахте, че може да са подхвърлени? - "Нищо няма да коментирам", каза адвокатът на Делиян Георгиев Христо Ботев.

Ето думите на Делиян Георгиев:

Кой ви даде списъците и флашките?

- Съвестта ми е чиста.

Каква е информацията в тях?

- Неверна.

Как попаднаха тези списъци във вас?

- Подхвърлени.

В жилище, ползвано от друг заподозрян Тони Иванов, който се укрива в чужбина е намерен списък, наречен "Вредители за уволнение". В него били посочени имената на прокурори и съдии, които са работили в специализираните съд и прокуратура.

"Може би виждате това, което вие медиите наричате завладяната държава", каза Гешев.

Софийската градска прокуратура ще прецени дали да отдели тези доказателства в разследване за търговия с влияние.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шествие в подкрепа на уволнения от Народния театър Александър Морфов
Шествие в подкрепа на уволнения от Народния театър Александър Морфов
Поредно посегателство срещу български културен център в Скопие (ОБЗОР)
Поредно посегателство срещу български културен център в Скопие (ОБЗОР)