НОВИНИ

ЕЦБ повиши лихвения процент - основната лихва достигна 3,5%

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
18:39, 16.03.2023
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейската централна банка повиши лихвения процент с 50 базисни пункта. Така основната лихва достигна 3,5%. Причината за решението на централната банка е високата инфлация, която остава далеч от целта от 2%.

В ЕЦБ очакват инфлацията да се понижи до 5,3% през тази година. Банковият сектор в еврозоната е устойчив и много по-силен след рецесията от 2009 година, посочи Кристин Лагард и допълни, че има инструменти, с които ЕЦБ да се намеси, ако има нужда.

Очакванията са икономическият растеж в еврозоната да се повиши до 1% с тенденция покачването да продължи и през следващите 2 години.

Това е двойно покачване спрямо декемврийската прогноза. Лагард определи конфликта в Украйна като носещ значителен риск за икономиката, която може отново да повлияе на цената на енергията и храните.

"Инфлацията се понижи до 8,5% през февруари. Спадът е резултат от новия спад в цените на енергията. Но инфлацията при храните се повиши още до 15%, с предишния скок в цената на енергията и на други суровини за производството на храни, което все още подхранва повишаването на потребителските цени. Правителствените мерки, насочени да предпазят икономиката от високите цени на енергоносителите, трябва да бъдат временни, целенасочени и пригодени за запазване на стимулите за потребление на по-малко енергия. С понижаването на цената на енергията и намаляването на рисковете около доставката на енергоносителите е важно тези мерки да се премахват своевременно и съгласувано", заяви Кристин Лагард, председател на Европейската централна банка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля трябва да смени името си
Българският културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля трябва да смени името си
14 души са задържани при полицейска акция в Благоевградско
14 души са задържани при полицейска акция в Благоевградско