НОВИНИ

С каква бюлетина ще гласуваме на 2 април?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:19, 16.03.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Централната избирателна комисия представи бюлетините за поредните предсрочни избори на 2 април. Хартиената бюлетина ще е дълга 60 см, тази от машинното гласуване - 20 см.

Хартиената бюлетина ще е по-къса от тази на последните предсрочни избори само заради по-малкия брой участващи в надпреварата партии и коалиции. Този път те са със 7 по-малко.

Хартиената бюлетина с нищо не се отличава от тези, които вече познаваме от предишните избори. На нея са отпечатани и изписани всички регистрирани партии и коалиции за всеки изборен район. Разлики има само в районите, в които има независими кандидати.

"Във Варна и Ловеч преди "не подкрепям никого" ще бъде записан и независимият кандидат, който е регистриран. В Монтана няма регистрирана една кандидатска листа, така че там бюлетината ще бъде с един номер по-малко", заяви Росица Матева, заместник-председател и говорител на ЦИК.

На бюлетината от машинното гласуване трябва да бъде разпечатан номерът на секцията, на машината, номерът на партията или коалицията, за която е гласувано, както и номерът на преференцията, ако е направена. Ако нещо възпрепятства разпечатването на бюлетината от машината, ЦИК ще даде възможност на секционните комисии да вземат решение.

"След промените в Изборния кодекс гласовете от машинното гласуване се отчитат чрез преброяване на машинните бюлетини. Така че, докато не се разпечата машинна бюлетина, се приема, че избирателят не е гласувал", допълни Росица Матева.

От ЦИК уточниха, че според тях не би трябвало да има никакъв проблем с параваните за гласуване. Общините са получили указания още в края на февруари, че това е тяхно задължение, както досега са били тъмните стаи. От ЦИК напомниха, че остават още два дни за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три българки стигнаха на репешажите на Европейското по борба до 23 г. в Букурещ
Три българки стигнаха на репешажите на Европейското по борба до 23 г. в Букурещ
СГС прекрати още две дела срещу избора на Борислав Михайлов за президент на БФС
СГС прекрати още две дела срещу избора на Борислав Михайлов за президент на БФС